Ванредна сједница НАТО-а због напада у Идлибу

0

НАТО (Фото: REUTERS / Francois Lenoir)

НАТО ће на захтјев Турске данас одржати ванредну сједницу због напада режимских снага на турску војску у Идлибу, јавља агенција Анадолија.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на Тwиттеру је саопћио да је на захтјев Турске активиран члан 4. Сјеверноатлантског уговора.

Он је даље саопћио да ће стални изасланици у Сјеверноатлантском вијећу данас на ванредном засједању разматрати ситуацију у Сирији.

Члан 4. Сјеверноатлантског уговора даје могућност свакој од чланица НАТО-а да затражи консултације са свим чланицама у случају да сматра да је угрожена њена територијална цјеловитост, независност или сигурност.

Турска је и 2015. године тражила активацију тог члана Сјеверноатлантског уговора. НАТО је тада преузео одговорност да упозорава Турску на пријетње које јој долазе из Сирије. Сходно томе предвиђено је да извиђачки авиони АWАЦС-и патролирају у регији, да се повећа војно присуство у Источном Медитерану и ојачају извиђачке, обавјештајне и посматрачке активности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Позив на уздржаност
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је осудио нападе сиријског режима и његовог савезника Русије у Идлибу те позвао на прекид напада.

Столтенберг и турски шеф дипломатије Мевлут Цавусоглу су у четвртак навечер разговарали телефоном, а гласноговорница НАТО-а Оана Лунгесцу је на упит АА казала да је Столтенберг током разговора осудио зрачне нападе сиријског режима и његовог савезника Русије у Идлибу.

Апеловао је на сиријски режим и Русију да поштују међународно право те да пруже подршку мировним напорима који се подузимају под покровитељством Уједињених народа (УН).

Такођер је све стране позвао на уздржаност. “Све стране требају допринијети смањењу напетости те спријечити даљње погоршање ове веома опасне ситуације и ужасних хуманитарних увјета у том региону”, казао је Столтенберг.

Прочитајте још:  Уместо помоћи против пандемије САД Европи шаље суперсонично нуклеарно оружје

Генерални секретар УН-а Гутеррес: У Идлибу треба хитно прогласити примирје
Генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутеррес изразио је дубоку забринут због ескалације тензија на сјеверозападу Сирије и страдања турских војника у зрачним нападима које су извеле снаге режима Басхара ал-Ассада.

Гласноговорник његовог уреда Степхане Дујарриц објавио је писано саопћење у којем је Гутеррес поручио да помно прати дешавања у Идлибу.

“Неоходно је хитно прогласити прекид ватре у Идлибу. Забрињавајући су ризици које раст тензија представљају за цивиле у тој регији“, поручио је Гутеррес.

Гутеррес је такођер, навео да је неопходно хитно реагирати јер би се ситуација сваког сата могла додатно погоршати на терену.

“Нема војног рјешења кризе у Сирији. Једино одрживо може бити политичко рјешење које би било постигнуто под окриљем УН-а“, навео је Гутеррес у поруци.

Снаге Ассадовог режима извеле су зрачни напад на положај Турских оружаних снага, а у нападу су живот положила 33 турска шехида.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *