Србија се задужује за 43 милиона евра код ИБРД

0
светска банка

(Фото: AgnosticPreachersKid/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0))

Србија ће узети кредит од Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) од 43 милиона евра за спровођење пројекта „акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва“.

Од тог новца, 15.392.500 евра опредељено је за трошкове робе, радова и неконсултантских услуга, консултантских услуга, обуку и оперативне трошкове за пројекат.

За Фонд за науку обезбеђен је грант од 22,5 милиона евра, док је још пет милиона намењено за суфинансирајући грант за финансирање инвестиција и техничке помоћи у одабраним компанијама.

Циљ овог пројекта је унапређење релевантности и изврсности научног истраживања, иновативног предузетништва и приступа финансирању у циљу раста предузећа, наводи се у тексту уговора.

Новац ће између осталог бити потрошен на финансирање одабраних конкурентних програма Фонда за науку и грантове за научна истраживања који ће се додељивати појединцима, групама истраживача и компанијама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Научна истраживања треба да промовишу везе између приватног сектора и истраживачко-развојне заједнице, јачају сарадњу са ЕУ и другим међународним програмима и слично.

Један од циљева је и успостављање програма за сарадњу са научном дијаспором у оквиру Фонда за науку у циљу финансирања техничке помоћи и обезбеђивања грантова за научнике, истраживаче, предузетнике и дијаспору Србије.

Држава је у обавези да отплаћује главницу дуга у ратама сваког 15. маја и 15. новембра од 2023. до 2031. године.

Председник Србије Александар Вучић потписао је указ којим се проглашава закон о овом зајму, који је објављен у последњем броју Службеног гласника.

Међународна банка за обнову и развој има седиште у Вашингтону, САД, и део је Светске банке.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *