Суд у Немачкој забранио српске канале

0

(Фото: Depositphotos/REDPIXEL)

Суд у Немачкој донео је привремену меру забране интернет платформи НеттВ у власништву холандске Јунајтед групе да емитује неколико канала.

На њих искључива ауторска права има портал ГО4YУ у власништву компаније Телеком Србија.

У пресуди Окружног суда у Франкфурту на Мајни се наводи да су запослени Јунајтед групе прибегли незаконитим радњама, тако што су канале конкурента нелегално декодирали и пустили кроз своју мрежу, објавио је портал “Дигитална телевизија” (Дигитал Фернсехен).

Овом пиратеријом је Телекому Србија нанета штета већа од 100 милиона евра годишње, наводи водећи немачки портал за дигиталне медије.

Фирми Солфорд Традинг Лтд. са седиштем на Kипру, која послује у склопу холандске Јунајтед групе, наложено је 17. фебруара да престане са приказивањем садржаја четири приватна и државна емитера на својој интернет платформи НетТВ.Плус.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У образложењу пресуде наводи се да лиценцу за употребу и стављање на тржиште овог садржаја поседује искључиво портал ГО4YУ, који припада компанији “Телеком Србија”. Солфорд Традинг Лтд. има право жалбе на одлуку.

Јунајтед група прибегла је незаконитим средствима преко друштва повезаног са том компанијом тако што су сигнали емитера, чије ексклузивно право реемитовања имају Телеком и ГО4YУ, декодирани и укључени у понуду платформе НетТВ.плус.



Адвокати портала ГО4YУ у јануару су писаним путем обавестили Јунајтед групу да Солфорд, оператер НетТВ.плуса, краде од других емитера.

“Јунајтед група нам је затим проследила писмо Солфорда у којем се пориче било каква пиратерија. Следећег дана НетТВ.плус је, као починитељ ухваћен на делу, пребегао на нову веб страницу. Страница се сада редиректује на ЕОН.тв, такође бренд НетТВ.плуса”, каже Богдан Гецић, адвокат портала ГО4YУ.

Прочитајте још:  Ухапшен србски владика јер је вршио службу Богу

Поред привремене мере, Телеком Србија је у међувремену поднео и кривичну пријаву тужилаштву у Франкфурту због кршења ауторских права у привреди и сумње у прање новца. Ово такође ставља инвеститоре Јунајтед групе у фокус, наводи немачки портал, додајући да највећи удео има британска компанија БЦ Партнерс, која послује широм света.

Земље немачког говорног подручја су важно тржиште и за Јунајтед групу и за Телеком Србија. Обе стране циљају кориснике у Немачкој, Аустрији и Швајцарској.

С обзиром да у бројним случајевима крађа ТВ садржаја пролази некажњено, масовно гледање нелегално емитованих канала наноси огромну економску штету платформама и компанијама које полажу право на реемитовање ТВ сигнала, пише “Дигитална телевизија”.

Адвокат Гецић је истакао и да “пиратерија овде прети конкуренцији, слободи мишљења и, на крају, демократији”.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *