И лекари препоручују овај чудотворни народни напитак: Лечи дијабетес, снижава холестерол и убрзава метаболизам!

2

(Фото: Shutterstock)

Јечам је житарица која је слабо заступљена у исхрани, а са собом носи бројне бенефите. Она је богата влакнима, витаминима, минералима и антиоксидантима. Обилује витаминима Б комплекса, магнезијумом, манганом, селеном, цинком, протеинима и дијеталним влакнима.

У овим ситуацијама ће знатно помоћи:

Регулише крвни притисак

Висок унос калијума је заслужан за регулисање крвног притиска који ће јечам обезбедити у довољној количини. Kалијум, калцијум и магнезијум природно смањују крвни притисак, а јечам у себи поседује све ове минерале.

Здравље костију

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гвожђе, фосфор, калцијум, магнезијум и цинк се налазе у јечму, а то су минерали који доприносе грађењу структуре костију и повећању њихове снаге. Гвожђе и цинк на природан начин изграђују колаген, што знатно доприноси здрављу костију.



Чува здравље срца

Влакна која се налазе у јечму смањују ниво холестерола, па у исто време и смањује ризик од срчаних обољења. Студија је доказала да 4000 милиграма калцијума на дневном нивоу смањује овај ризик за чак 49%, а њега у довољним количинама има ујечму.

Смањује ризик од настанка рака

Селен је минерал који се не налази у великом броју хране, али је саставни део јечма. Он помаже ензимима јетре да се детоксикују и одбране од компоненти које могу изазвати рак. Селен може смањити раст тумора и повећати имунитет, који ће лакше моћи да се бори са ћелијама рака

Рад дигестивног тракта

Јечам помаже дигестивном систему, лакшем варењу хране и убрзању метаболизма, па се препоручује у току дијете.

Највише бенефита можете извући из ове житарице уколико направите јечмену воду. Можете је пити самостално или додати је салатама, варивима, бареном поврћу. Руски Доктор Михалков, каже да би свако требао да уврсти конзумирање овог напитка или саме житарице у исхрану.

Прочитајте још:  Буди здрав! О јединственом саставу нара и здравственим предностима

Да бисте убрзали мршављење, пијте 3 чаше јечмене воде на дан.

Овај лековити напитак има моћ и да снижи холестерол. С обзиром на то да садржи доста нерастворивих влакана, јечмена вода регулише ниво лошег холестерола у крви и тако позитивно утиче на кардиоваскуларно здравље. Поред тога што регулише ниво холестерола, јечмена вода чува срце и тиме што превентивно делује на настанак артеросклерозе.

Рецепт за јечмену воду:

Исперите јечам под млазом воде, а затим га потопите и оставите да стоји у води најмање 4 сата.

Процедите јечам и помешајте шољу јечма и 3 до 4 шоље воде. Ставите да на ринглу и кувајте док не почне да кључа, затим смањите температуру и оставите поклопљено да струји 45 минута до сат времена, док зрна не омекшају.

Оставите да се охлади, па процедите. Пијте 1 до 2 шоље процеђене јечмене воде на дан. Уколико желите да побољшате укус, додајте мало лимуновог сока или меда.

Напомена: С обзиром на то да је диуретик, немојте пити више од 6 чаша јечмене воде на дан. Ово пиће садржи глутен, па се не препоручује особама које су интолерантне на овај протеин.



Стил

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “И лекари препоручују овај чудотворни народни напитак: Лечи дијабетес, снижава холестерол и убрзава метаболизам!

  1. Извините , а шта како то та намирница са собом носи бројне бенефите? прво не разумем шта су то бенефити? јел то минерал или витамин бенефит? Где има највише тог бенефита и да ли има да су купи у облику таблета или само у тој намирници? Ја има проблеме са жучном кесом и ако тај бенефит може то да лечи да ли можете да ми саветујете где да купим тај бенефит, уз поздрав Жарко

  2. Жарко у праву си и мени није јасно. Додуше то је енглеска реч, па пошто живим на ѕападу, реч ми је јасна по значењу, али у Србији шта значи то је доста загонетно. Можда је реч о лутрији, да си добитник, ђаво би га знао. Уосталом ниси сам, има нас доста који се збуњујемо. Питање је, дали ћемо се разумети са младом генерацијом кроз неколико година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *