“Ројтерс”: Криза са вирусом корона обелоданила кинески државни апарат за надзор становништва

0

Кинези су одавно свесни да су под надзором најразвијенијег система за електронско праћење. Ванредна ситуација поводом вируса корона извукла је део те технологије на светлост дана

(Ројтерс, 7. 2. 2020)

Вративши се кући са службеног пута, човека из Хангжуа звали су из локалне полиције, пошто су надзорне камере забележиле регистрацију његовог аута у оближњем Венжуу, у ком је, иако је далеко од жаришта, забележено неколико случајева вируса корона. Полиција је због тога од њега захтевала да остане у кући две недеље.

После отприлике дванаест дана човеку је досадило и изашао је из куће пре истека рока. Овај пут су га звали не само из полиције, већ и из предузећа. Наиме, човек је у близини Западног језера у Хангжуу снимљен камером за препознавање лица и власти су на то упозориле предузеће у ком ради.
„Био сам помало шокиран могућностима и делотворношћу мреже за масовни надзор. Они у суштини могу пратити сваки наш покрет, на било ком месту, у било које време“, рекао је човек, захтевајући да остане анониман из страха од последица.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кинези су одавно свесни да су под надзором најразвијенијег система за електронско праћење. Ванредна ситуација поводом вируса корона извукла је део те технологије на светлост дана, дајући властима оправдање за још масивније методе контроле друштва.

Предузећа која се баве вештачком интелигенцијом и безбедносним камерама хвале се да њихови системи могу на улици открити чак и људе са тек нешто вишом температуром, препознати их чак и ако носе маске и то дојавити властима.

Прочитајте још:  СРБИЈА- СЕВЕРНА КОРЕЈА! Радник пумпе кличе Вучићу због цене горива (ВИДЕО)

Ако се заражени вирусом корона укрца на воз, систем за приказ имена и презимена може начинити списак људи који седе поред њега.

Програми на мобилним телефонима могу дојавити кориснику налазе ли се на лету или у возу са путником зараженим вирусом, а карте на телефонима им могу показати локације зграда у којима живе заражени пацијенти.

Иако је било анонимног гунђања на друштвеним мрежама, кинески грађани засад изгледа прихватају или чак и поздрављају ово додатно задирање у приватност као средство борбе у ситуацији здравственог ванредног стања.

„У овим околностима појединци ће то вероватно сматрати разумним иако о свему нису посебно обавештени,“ каже Каролин Биг, партнерка у адвокатској фирми „DLA Piper“ из Хонг Конга.

Нове технологије

Телекомуникационе компаније одавно потајно прате кретање својих корисника. „Кина мобајл“ је ове седмице то понудио као услугу, шаљући текстуалне поруке становницима Пекинга о томе да могу проверити где су били у последњих 30 дана. Из фирме нису објаснили зашто би муштеријама то требало, али би могло ваљати уколико их власти или послодавци буду питали куда су путовали.

„У доба интернета и масовног прикупљања и обраде података кретање сваког човека може се лако пратити, што је разлика у односу на случај са САРС-ом“, рекао је епидемиолог Ли Ланџуан у разговору на кинеској државној телевизији CCTV прошле недеље, поредећи појаву вируса корона са вирусом САРС, од ког је 2003. године страдало 800 људи.

„Требало би да у потпуности искористимо те нове технологије ради проналажења извора заразе и његовог ограничавања.“

Министарство за индустрију позвало је истраживачке институте и предузећа из области вештачке интелигенције да се укључе у борбу против ширења вируса. Фирме су одговориле поплавом саопштења у којима хвале могућности своје

Прочитајте још:  Древно краљевство у данашњој Турској: Откриће које може да промени историју



технологије.

Фирма „Megvii“ за развој система за препознавање лица објавила је у уторак да је уз подршку министарстава за индустрију и науку развила нов начин за уочавање и идентификацију људи с повишеном температуром. Њихов нови „систем за мерење температуре помоћу вештачке интелигенције“, који мери температуру топлотним камерама и користи податке о телу и лицу за идентификацију већ се испробава у области Пекинга.

„SenseTime“, још једна од водећих фирми за вештачку интелигенцију, објавила је да је направила сличан систем за улазе у зграде, који може идентификовати појединце који носе маску, превазилазећи тако раније технолошке слабости. Фирма за производњу камера за надзор „Жеђијанг Дахуа“ каже да инфрацрвеним камерама могу препознати повишену температуру с прецизношћу од 0,3 степена.

У разговору за државну новинску агенцију Ксинхуа, Жу Ђианшенг из Кинеске академије за железничке науке објаснио је како технологија може помоћи властима да нађу људе који би могли бити изложени зарази путујући с путником за ког је потврђено или се сумња да је заражен: „Прикупићемо битне податке о путнику, укључујући број воза, вагона и податке о путницима близу зараженог, као што су људи који седе три реда испред или иза њега. Сабраћемо ове информације и проследити одговарајућим одељењима за спречавање епидемије.“



Преузето са: „Стање ствари“

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *