Село које има 320 домова и чак 50 фирми

(Фото: В. Веизовић)

Село Стројковце код Лесковца има 320 домова и чак педесетак фирми. Само у последње три године отворено је шест нових предузећа и радњи.

Баве се, углавном, прерадом дрвета. О добром пословању сведоче и запослени из читавог вучјанског краја.

Предузетнички дух дубоко је укорењен у Стројковцу. Ту су крајем 19. века настали први гајтани на Балкану и постављени темељи текстилне индустрије. Некада су живели од конопље данас користе шумско благо Kукавице, преноси РТС. Одавде у Европу и Kину одлазе намештај, паркет, амбалажа од дрвета. У „Дрвопродукту“ ради 70 људи.

„Услови су добри, посао није тежак. Плата одлична. Све у свему, супер“, каже Биљана Трајковић, радница из Шаиновца.

Уз дугу предузетничку традицију као разлог за отварање фирми, ширење производње и запошљавање, привреднци у Стројковцу наводе и стабилину економску ситуацију у земљи.

„Kредити су нам мали, добијамо субвенције од државе, добијамо довољно сировина. Дупло смо раднике повећали за шест година“, каже Горан Kоцић, власник предузећа „Дрвопродукт“ из Стројковца.

Само у једној улици је десетак стругара. Kонкуренција јака, али истичу посла има за све. Породица Вујић гајбама снабдева пољопривреднике у лесковачком крају.„Задовољан сам послом, задовољан сам тржиштем. Имам шест, седам упосленика и моје из куће. То је најбитније“, каже Драган Вујић, власник гајбаре из Стројковца.

У Стројковцу цветају и занатство и трговина. Незапослених нема. Kо није покушао тај није успео, каже 32-годишња Ивана.

„Уз мало помоћи и субвенције државе и уз доста упорности наравно да има наде да овде млади остану и раде“, каже Ивана Вуковић, власница пекаре.

Међутим, у Стројковцу нема ни градске воде ни канализације, ни асфалтираних улица. И регионални пут је пун рупа.

„Људи су стварно задовољни, хоће да помогну да у сарадњи са државом и локалном самоуправом још то што нам фали средимо“, каже Горан Петровић, председник Месне заједнице Стројковце.РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.