Степа Степановић је за поклон желео само њу: Вила која је ратовала уз војводу

Степа Степановић

Степа Степановић је због заслуга за прву савезничку победу у Великом рату – Церску битку, постао тек други човек који је у Србији добио чин војводе. И како то обично бива, била је реч о изузетно скромном човеку који није много марио ни за похвале ни за одликовања и који је, у мирнодопском периоду, много више волео свој дом у Чачку него дворске балове и пријеме. Из његовог послератног живота, остала је забележена и ова прича.

Војвода Степа Степановић је у дуго заслужену пензију отишао две године послевеличанственог пробоја Солунског фронта и краја Првог светског рата.

Осим породичне куће у Kумодражу, где су му браћа живела и бавила се земљорадњом, војвода није поседовао никакву другу имовину. Одбивши многе поклоне и привилегије, по пензионисању је живео у кући свог таста Веселина Милановића у Чачку.Савременици су забележили да Степа Степановић није трпео било какве повластице. Живео је и радио под паролом „отаџбини се даје све, а од ње се не узима ништа“. Онда можда ни не чуди прича коју је пре неколико година испричала Ивана Лучић, докторка у пензији из Београда и праунука војводе Степановића.

Kада је коначно дошло време да оде у дуго заслужену пензију, Степа Степановић је тражио да му држава поклони само једно – његову остарелу кобилу Вилу.

Био је то коњ на којем је војвода учествовао у многим биткама и војним походима и још за време Степиног службовања је била стара, оронула и предвиђена за одстрел. Степа Степановић то никако није хтео да дозволи!

Kако би спасао кобилу тражио је да она буде његов поклон поводом одласка у пензију и, уз много чуђења и превртања очију од стране млађих колега, војвода је на крају истерао своје!

Вила је још дуго година живела крај Степе на његовом имању у Чачку. На крају, иако потпуно слепа, надживела је војводу.

Kада је Степа Степановић преминуо 27. априла 1929. године управо она је вукла кола са ковчегом у коме је било тело Степе Степановића до гроба и тако га испратила у погребној поворци на вечни починак, пише Историјски забавник.Историјски забавник

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.