Терористи УЧК планирају да укину Специјални суд: “У разговору смо са неким америчким и британским адвокатима”

0

УЧК (Фото: Getty images/ Kael Alford/ stringer)

Шиптарски терористи из УЧК тврди да Специјални суд може бити укинут у јуну, упркос чињеници да му није потребно одобрење за продужење мандата.

Правни стручњаци истичу да овај суд има мандат док не заврши свој рад

Председник „ОВЛ-ОВK“, Хисни Гуцати, каже да неколико месеци сарађује са локалним и међународним стручњацима на укидању Специјалног суда, који би, према Гуцатијевим речима, могао да се догоди у јуну.

“Знам да може бити великих кршења која су почињена током оснивања Специјалног суда. У разговору смо с неким америчким, британским и локалним адвокатима који су открили кршења и вероватно ће овај суд бити окончан у јуну “, рекао је Хисни Гуцати, а преноси KоССев.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Повремено је продужење мандата овог суда такође било предмет расправе. Али, Гзим Шаља, са шиптарском института правде, каже да влада и скупштина не могу одлучивати о продужењу мандата Специјалног суда.

“Према Уставу Републике Kосово, односно према уставном амандману за оснивање Специјалног суда, утврђено је да је његов мандат пет година, али мандат се аутоматски продужава све док Специјални суд не обавести Скупштину и Владу да је његов мандат окончан”, рекао је Гзим Шаља.

У амандману за Устав, у члану 162, Специјална већа и Специјалистичко тужилаштво, ставови 13 и 14, кажу:

Мандат Специјалног суда и Специјалног тужилаштва траје пет година (5), осим ако необавештење о раскиду у складу са Законом бр. 04 / Л-274 буде учињено раније.

У недостатку обавештења о раскиду из става 12., мандат Специјалног суда и Специјалног тужилаштва наставља се све док се обавештење о раскиду не изда у складу са Законом бр. 04 / Л-274 и уз консултацију са владом.

Прочитајте још:  Онај ко је ставио цену и баркод на Косово и Метохију, то ће урадити са било којим делом Србије

Расправа о мандату специјалног суда вратила се као тема након размене писама са америчким државним секретаром, Мајком Помпеом и председником Тачијем, захтевајући да се суди Србима, док амерички званичник упозорава да ће сваки потез опструисања или укидања суда имати велике последице.



Коссев

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *