Терористи УЧК планирају да укину Специјални суд: „У разговору смо са неким америчким и британским адвокатима“

УЧК (Фото: Getty images/ Kael Alford/ stringer)

Шиптарски терористи из УЧК тврди да Специјални суд може бити укинут у јуну, упркос чињеници да му није потребно одобрење за продужење мандата.

Правни стручњаци истичу да овај суд има мандат док не заврши свој рад

Председник „ОВЛ-ОВK“, Хисни Гуцати, каже да неколико месеци сарађује са локалним и међународним стручњацима на укидању Специјалног суда, који би, према Гуцатијевим речима, могао да се догоди у јуну.

„Знам да може бити великих кршења која су почињена током оснивања Специјалног суда. У разговору смо с неким америчким, британским и локалним адвокатима који су открили кршења и вероватно ће овај суд бити окончан у јуну “, рекао је Хисни Гуцати, а преноси KоССев.Повремено је продужење мандата овог суда такође било предмет расправе. Али, Гзим Шаља, са шиптарском института правде, каже да влада и скупштина не могу одлучивати о продужењу мандата Специјалног суда.

“Према Уставу Републике Kосово, односно према уставном амандману за оснивање Специјалног суда, утврђено је да је његов мандат пет година, али мандат се аутоматски продужава све док Специјални суд не обавести Скупштину и Владу да је његов мандат окончан”, рекао је Гзим Шаља.

У амандману за Устав, у члану 162, Специјална већа и Специјалистичко тужилаштво, ставови 13 и 14, кажу:

Мандат Специјалног суда и Специјалног тужилаштва траје пет година (5), осим ако необавештење о раскиду у складу са Законом бр. 04 / Л-274 буде учињено раније.

У недостатку обавештења о раскиду из става 12., мандат Специјалног суда и Специјалног тужилаштва наставља се све док се обавештење о раскиду не изда у складу са Законом бр. 04 / Л-274 и уз консултацију са владом.

Расправа о мандату специјалног суда вратила се као тема након размене писама са америчким државним секретаром, Мајком Помпеом и председником Тачијем, захтевајући да се суди Србима, док амерички званичник упозорава да ће сваки потез опструисања или укидања суда имати велике последице.Коссев

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.