Доживотна „казна“ за превремену пензију

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Грађани који су отишли у превремену старосну пензију пре 65. године живота мораће доживотно да плаћају казну од 0,35 одсто месечно, без обзира да ли су се поново запослили или су наставили себи да уплаћују стаж.

Пензионер из Младеновца са 61 годином старости и 41 годином радног стажа морао је у превремену старосну пензију јер је проглашен технолошким вишком. Није ни претпостављао да ништа не мења ситуацију ни то што се поново запослио и радио до 65. године, пише Политика.

Проблем је, међутим, што се није распитао да ли и под којим условима неко може да буде ослобођен плаћања ових казни. Нови послодавац му је редовно уплаћивао доприносе и здравствено, али казна остаје.

Законом о пензијском и инвалидском осигурању, онај ко оде у превремену старосну пензију остаје превремени старосни пензионер док је жив. Не може да докупи стаж до предвиђених 65 година за пуну старосну пензију и рачуна да ће му се пенали укинути.

Једини начин да се избегне ова казна јесте да се не подноси захтев за пензију у случају да запослени пре 65. године остане без посла. Или да се пријави на биро рада или да настави да ради до пуне старосне пензије, када ће предати захтев за пензију и неће плаћати пенале.

Држава не помишља да ослободи пензионере ових казни јер би уместо садашњих 350 милиона динара, колико коштају превремено пензионисани грађани, укидањем ових пенала трошак био већи од 545 милиона динара.

У Фискалном савету сматрају да су пенали неопходни за нормално функционисање пензионог система јер превремени одлазак у пензију подразумева, по њима, пре свега дужи период примања пензија, па су

пенали, по њима, једино правично решење. Синдикати најављују да ће поново иницирати укидање ових казни.

Према незваничним подацима, у Србији има око 44 хиљаде пензионера који су отишли у превремену старосну пензију.

 

Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.