Ердоган “побегао” директно на аеродром, стигло и ново упозорење: Поштујте споразум

0

(Фото: EPA-EFE/JOHN THYS/POOL)

Лидери ЕУ позвали данас Турску да поштује одредбе уговора којим мигранти треба да се држе даље од европских граница.

Они су се иначе састали у понедељак с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, који је дошао у Брисел да тражи подршку.

Одређена тензија била је видљива после разговора пошто је Ердоган отишао директно на аеродром уместо да одржи заједничку конференцију за новинаре са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

“Јасно је да имамо наша неслагања али говорили смо отворено… био је то добар разговор”, рекла је новинарима после састанка Фон дер Лајен.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шарл Мишел је позвао Турску да “поштује своје обавезе” произашле из споразума ЕУ-Турска од марта 2016. године који предвиђа да мигранти остану у Турској у замену за европску финансијску помоћ.

Међутим, турски лидер који тражи више помоћи у ситуацији у Сирији, одлучио је да отвори границе и пусти мигранте и избеглице ка Европи да би извршио притисак на европске земље.

Хиљаде миграната који желе да стигну до ЕУ од тада су се нагомилали на грчко-турској граници. Турски председник је при доласку у Брисел рекао да жели да односи између Европе и Турске буду доведени на много виши ниво.

Ердоган и двоје европских вођа задужили су шефа европске дипломатије Жозепа Борела и његовог турског колегу Мевлута Чавушоглуа да разјасне спровођење споразума ЕУ-Турска да би се уверили да обе сране имају исто тумачење, рекао је Мишел.

Фон дер Лајен је рекла да је добро да су линије комуникације са Турском остале отворене и активне, и додала да је за њу споразум из 2016. и даље на снази.

Прочитајте још:  Шок у САД: Фаучи финансира ужасне експерименте




Анкара сматра да је недовољна помоћ издвојена за вођење бриге од четири милиона миграната и избеглица који се већ годинама налазе на њеној територији.

Од шест милијарди евра које су предвиђене, 3,2 милиона је већ исплаћено, према Европској комисији. Ердоган се пре тога састао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом од кога је тражио више помоћи у сукобу у Сирији и наспрам милиона избеглица створених тим сукобом.

Ердоган је такође имао оштре речи за грчку владу која је добила од Брисела 700 милиона евра да обезбеди своје границе и суочи се са новим налетом миграната. “Нерационално је и неувиђавно да један савезник и једна суседна земља сваљују кривицу на Турску за илегалну имиграцију”, рекао је Ердоган.

Столтенберг је одао признање Турској наводећи да ни један други савезник није толико настрадао од терористичких напада и не држи код себе толико лизбеглица. Он је такође изразио велику забринутост због ситузације на грчко-турској граници.



Бета / АП

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *