Због литија траже подршку и од КФОРА: Војни врх ЦГ у потрази за спољним савезницима против свог народа

0

ПОСЛЕ забране припадницима оружаних снага да учествују у литијама у знак протеста против Закона о слободи вероисповести, војни врх Црне Горе у потрази је за спољним савезницима у борби за контролу сопственог народа. Начелник Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Драгутин Дакић почетком месеца посетио је команду Кфора у Приштини, где је поново оптужио Србију да стоји иза масовних протеста грађана широм Црне Горе.

Начелник црногорске војске, према сазнањима „Новости“, у разговору са командантом међународних снага на Косову и Метохији италијанским генералом Микелеом Рисијем признао је да криза постоји, али и да је основна идеја спорног Закона о слободи вероисповести да црквене објекте користе подједнако епархије СПЦ и канонски непризнате „Црногорске цркве“, коју предводи Мираш Дедеић.

Генерал Дакић, између осталог, пренео је процену да у литијама не учествује више од 70.000 грађана, што представља, како је рекао „мали проценат становништва“. Команданту Кфора пожалио се да медији из Србије укупну ситуацију и број учесника преувеличавају, али није сакрио ни намеру власти да цркву стави у оквир државе. За лоше стање у држави он је директно окривио црногорске политичаре који се декларишу као Срби, али и представнике Србије и Русије.

– Дакић је врло огорчено и осуђујуће износио ставове о учесницима литија, а нагласио је став да је случај исполитизован, јер лидери црногорске опозиције предводе литије широм Црне Горе. Дакић је у Приштину дошао на челу делегације, али са генералом Рисијем разговарао је у четири ока. Са овог састанка није објављено саопштење – каже извор „Новости“ близак војном врху Црне Горе.Познаваоци безбедносних прилика у региону овај потез војног врха Црне Горе тумаче као гест у циљу обезбеђивања подршке НАТО у случају ескалације црквене кризе. Да заљуљани режим у Подгорици рачуна на помоћ Алијансе више пута је указивао и министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић, који не пропушта прилику да укаже да је његова земља изложена хибридном рату иза кога стоје Београд и Москва.

Генерал Дакић, последњих недеља је у средишту црногорске јавности, посебно после открића „Новости“ и признања да је припадницима војске забрањено учествовање у литијама. Овај његов потез осудила је већина организација за заштиту људских права, указујући да официрима и војницима нико нема права да ускраћује јавно изражавање верских права нити става поводом актуелних збивања.

На Дакићевом трагу је и Ранко Кривокапић, дугогодишњи саборац Мила Ђукановића, који је оптужио СПЦ да политичким притиском покушава да сломи Црну Гору.

– Најмрачнији део великосрпског национализма иде преко СПЦ и она уништава пре свега Србију. Нису никад имали право на ту имовину и они то знају, јер би се жалили Уставном суду. Закон о слободи вероисповести је требало усвојити одмах након обнове независности. Све што се десило, а није завршено након референдума је било одлагање и грешка – рекао је Кривокапић на државној ТВЦГ.

Суштина кризе – неприхватљиви Закон о слободи вероисповести који власт жели по сваку цену да спроведе биће главна тема састанка експертских тимова Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-

-приморске заказаног за среду у 10 часова. Адвокати који заступају СПЦ месецима покушавају да власти укажу да су најспорнији чланови спорног закона „угурани“ у одељку о прелазним и завршним одредбама како би се, по њиховој оцени, сакрила стварна намера законописаца – отимачина имовине СПЦ!Члановима 62, 63 и 64 прописује се да се „имовински спор државе с верском заједницом (СПЦ, јер сви други верски субјекти су решили свој статут) не решава применом истих правних правила и процедура који важе за све друге имовинске спорове у Црној Гори“, иако су та правила и процедуре већ кодификоване у домаћим и међународним прописима. Тим члановима је прописано да се ова врста спорова, иначе у искључивој надлежности суда, води у управном поступку по правилима парничног поступка! Споран је и терет доказивања који је у овом случају на Цркви, која доспева у позицију да доказује ноторну чињеницу о њеном власништву.

Тако, међутим, не мисли адвокат Лука Глобаревић, који заступа Управу за имовину. Он поручује да Закон о државној имовини „прецизно дефинише да добра у општој употреби и културно-историјски споменици не могу бити предмет приватне својине“. Он је уверен да ће држава лако доказати власништво над непокретностима које су „незаконито преписане на СПЦ“.

И ТУРСКИ АРХИВИ ДОКАЗУЈУ СВОЈИНУ МУСЛИМАНА

ЗВАНИЧНА Подгорица признаје турске архиве, али не и хиљаде тапија, уговора, листове непокретности и повеље које доказују да црквена имовина у Црној Гори има свог титулара – Митрополију црногорско-приморску. Реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић изјавио је тако за сарајевски „О канал“ да постоји мали број објеката из периода пре 1918. године који су у власништву Исламске заједнице, али да она има Темељни уговор са државом, па ти објекти и имовина „неће моментално прећи у власништво државе“.

– Имамо на располагању одређене архиве у окружењу, као и у Турској, а понешто докумената и ми поседујемо из чега се види власничка структура објеката старијих од 1918. године. Ту ће ићи управни поступци и ми се не бојимо да нећемо моћи да докажемо власништво и структуру имовине Исламске заједнице, када је у питању овај закон – рекао је Фејзић.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.