СА БРАТСКОМ БРИГОМ, ОПОМИЊЕМО!

(Фото: РАЗглас)

Сваки припадник СПЦ има и моралну обавезу да саборно активно учествује у oчувању наше србске светосавске Цркве. Обраћам Вам се, с љубављу и жељом, да наставимо истим светосавским путем, не поводећи се за личне и друге, титуларне и овоземаљске, интересе. У питању је духовни опстанак србског народа – не само у Црној Гори, него где год да смо.

У Литију за спас србских светиња, народ је сабран Силом, вишом од сваке силе овоземаљске. Силом, која чува србску Цркву и идентитет православног Србина, снажећи га у борби против безбожне, криминалне власти, која деценијама тупи духовну оштрицу србског народа у Црној Гори, као и против свих оних који, зарад својих овоземаљских користи, учествују у том злочину.

Срби, литијом сабрани, имају веру једино у Господа и своје србске свете, којима се једнодушном молитвом обраћају: светом Петру Цетињском, светом Василију Острошком, светом Симеону Мироточивом…

Догодило се, што је и било најприродније – на чело литије стали сте, као србски Митрополит, као духовни отац народа србског у Црној Гори. Ваша одговорност, пред Господом и пред народом, немерљива је овоземаљским кантарима. Ваша је и обавеза да Светим Духом напајате стадо са извора Рибнице, и наставите светосавским стазама по којима сте ходили, учивши од свог духовног оца св. Аве Јустина Поповића.

Шта се десило, Преосвећени?

– Зашто, Преосвећени Митрополите, нисте одговорили нашем Патријарху (пред целим Синодом) на питање: „Јеси ли ти Србин, Амфилохије?“. Два пута Вас је питао! Оћутали сте.

– По чијем је налогу, и која је позадина одлазак двојице Владика у Београд (Владике Григорија и Владике Јоаникија), дан пре путовања Патријарха у Америку? Која је позадина њиховог двосатног убеђивања Патријарха, да одустане од одласка у САД, са молбом, да све остави, онако како је тренутно стање, до одржавања Сабора, у мају месецу ове године?

– Зашто врх Митрополије, са Вама на челу, прећуткује забрану уласка у Црну Гору монасима, пореклом из Србије?

– Зашто се увелико припремате за преговоре са владом Црне Горе, о имплементацији „Закона о слободи вероисповести“, који се већ примењује?
Где су сад оне Ваше речи, речи митрополита Амфилохија и оца Гојка Перовића: „Нема преговора са властима док се Закон не повуче?!“ (Тим изјавама, добили сте безрезервну подршку народа.)

– Које су тачке и теме преговора? Шта се то Вама нуди, а шта народ не треба да зна? Шта је то што Вама може да понуди једна безбожна криминална власт, а да је у интересу очувања Србинове Православне суштине у Црној Гори?

– Иако, због своје горштачке нарави, србски народ има слабост да подлеже поделама и да, несвесно, прави култ личности, без обзира да ли су у питању духовне или мирјанске, у овом пресудном тренутку који је и прекретница за опстанак (првенствено кроз духовно ослобођење), србског народа у свим србским земљама, непотребна нам је још једна подела, коју неко очигледно креира – на „ђедове Србе“ и неке друге Србе. Прецизније: свети оци кажу: „Бог је моја снага“, а у Црној Гори се често чује „Ђед је моја снага!“.

– Да ли осећате отрежњујућу благодет, коју Вам Господ шаље, кроз народ што из дана у дан умножава своју духовну енергију?
Најстарији, најмлађи, болесни, као и суграђани других вероисповести и националности, стоје под јединственом светосавском капом која их је објединила у достојанствени литијски ход и отпор безбожној власти, с којом, Преосвећени, НЕМА ПРЕГОВОРА!

Преосвећени Владико, у име Бога и свих светих србских страдалника, молим Вас, да се вратите светом Србском Светосавском путу, на коме сте оставили богоугодне трагове.

За све друго у србском народу постоји само једна реч – ИЗДАЈА.

Данијел Гаврило Благојевић / РазГлас
На празник Св.Тарасије Цариградски
10.03.2020. лета Господњег

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.