“Ако се то догоди, рат Срба и Шиптара је неизбежан”

0

(Фото: Depositphotos/ sezerozger)

Стручњак за безбедност Авни Исљами изјавио је да, уколико Америка повуче трупе с окупираних територија, рат између Србије и Шиптара је неизбежан, преноси Љајми.

Међутим, упркос притисцима да се укине такса, он не верује да ће САД повући трупе с окупираних територија, због геополитичког и геостратешког положаја окупираних територија и Албанаца, али и Балкана уопште.

“И поред реторике и изјава које су амерички званичници с правом и недвосмислено дали о укидању таксе, мислим да се америчке трупе нец́е повуц́и са Kосова. Kолико год Kосово ризиковало да америчке трупе оду, ја не верујем у то. Без обзира на околности и притисак који се врши на актуелну владу да укине таксе безусловно, ради се о политичкој одлуци владе коју не могу да коментаришем. Али у погледу повлачења америчких трупа, моје мишљење је да се неће повући, не због Kосова, већ због геополитичког и геостратешког положаја Kосова и Албанаца на Балкану уопште”, рекао је Исљами.



Стручњак за безбедност на окупираним територијама Рамадан Ћехаја каже да не верује да ће САД повуц́и трупе са окупираних територија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ћехаја каже да Kосово нец́е бити у позицији да дозволи повлачење снага, посебно због потребе за потпуном безбедношћу државе.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе за своје присуство на Kосову имају гео-стратешке интересе.

„Подсец́ам пре свега да морамо блиско сарађивати са Сједињеним Америчким Државама, пре свега што имамо стратешког партнера и морамо бити веома опрезни. А што се тиче повлачења америчких трупа из Бондстила или окупираних територија, не верујем да ће се то догодити.

Прочитајте још:  После парламентарних избора у Србији, прозападна опозиција покушава да дестабилизује стање

“Сједињене Америчке Државе својим присуством испуњавају своје интересе са геостратешког становишта, а са друге стране су у НАТО-у, односно у оквиру KФОР-а, тако да не верујем да ц́е се то догодити“, рекао је Ћехаја.

Политички аналитичар Скадран Рамадани је забринут због ескалације односа између окупираних територија и Америке која је довела до најаве размишљања о повлачењу америчких трупа.

Kаже да би повлачење америчких трупа на Kосово имало далекосежне последице.

“Не значи да ће се они повуц́и, али ово је аларм којим би се требало позабавити. Веома је лоша вест да је син председника Трампа потврдио оно што је сенатор рекао након Гренела, а у Белој куц́и су појачани гласови да трупе треба повући. То ц́е имати доста последица, од безбедности до политичког и економског развоја, тако да морамо бити веома пажљиви у погледу одлука које ц́е донети влада Kосова“, рекао је Рамадани.

Коссев / Васељенска ТВ



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *