Како да се понашате ако посумњате на вирус: Прво позовите епидемиолога

0

УПРКОС томе што се увећава број заражених вирусом корона у Србији, особе које су боравиле у иностранству или су биле у контакту са странцима, и даље се, у процени ризика од оболевања, третирају као најризичнија група, потврдили су у среду стручњаци за “Новости”.

Доктор Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Београда, каже да број заражених у Србији још није велики у односу на друге земље, али да се мора поштовати утвђени план поступања у случају сумње на ковид-19.

Свако ко због тегоба које су карактеристичне за инфекцију вирусом корона посумња да је заражен, не би требало да одлази у дом здравља или друге здравствене установе, него да се прво јави телефоном дежурној епидемиолошкој служби.

– Особама које се јаве на број дежурних установа, дежурни епидемиолог постављаће унапред утврђена питања – каже др Беговић Лазаревић. – Она се односе на тегобе, типичне и нетипичне симтоме, опште стање организма, али и историју контаката и кретања.

Свако ко је боравио у земљама погођеним епидемијом, или био у контакту са особама које долазе из тих земаља, то обавезно треба и да пријави. Прећуткивањем тог податка потенцијално угрожава и себе, у смислу да се на време не посумња на ковид-19 и поред здравствених тегоба, на све са којима долази у контакт може да прошири инфекцију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Једно од обавезних питања које поставља епидемиолог јесте да ли је особа која сумња на вирус боравила неким у здравственим установама, на већим скуповима и на местима која посећују особе из различитих делова света – каже др Беговић Лазаревић.

Прочитајте још:  На КБЦ Дедиње 78 запослених у изолацији, доктор лагао о путу за Беч и ширио корону, режимске лажи о тестирању заражених

КО ТРЕБА ДА СЕ ТЕСТИРА

О томе ко треба да се тестира одлучују стручњаци на основу тегоба и историје контаката и кретања. Особе које су биле у контакту са страним држављанима, а немају никаве симтоме болести, немају потребе за тестирањем, а поготово се не препоручује тестирање на своју руку у ретким приватним установама које су увеле овај тест. Планом одбране од вируса корона прецизирано је за целу Србију у којим установама се обавља тестирање. Ту су углавном инфективне клинике и заводи за јавно здравље.

Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *