Горбачов: У ваздуху мирише на рат

0

Михаил Горбачов (Фото: Јутјуб)

Бивши председник СССР-а сматра да су прошла два месеца 2020. године, а свет се вец́ два пута нашао на ивици сукоба са учешћем светских сила.
– То су била праве војне операције у Ирану, Ираку, Сирији. Затим би се као предомислили. Реч је о познатој политици „балансирања на ивици рата“, опасној, авантуристичкој политици – истакао је Горбачов.

Он је рекао да се све чешће може чути да је рат прихватљив.

– Поново хвале нуклеарно оружје. ‘У ваздуху мирише на рат’. Запад за све криви Русију, а Русија Запад. САД излазе из Споразума о ограничавању наоружања. Војни авиони лете све ближе туђим границама, бродови се опасно приближавају, ракете су неколико пута обарале цивилне авионе – наводи Горбачов.



Према његовим речима, јастребови су због власти спремни на све.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Ако је последица политике рат, онда нам таква политика ни не треба! Данас у свету треба да се чује друга реч – предомислити се. Зауставити се! Зауставити било какве акције, које приближавају катастрофу – то је оно што одговорни политичари треба да предложе народу – поручио је Горбачов.

Како је истакао, то је посебно важно у условима најопасније претње – пандемије коронавируса, преноси Спутњик.

– Посебно велика одговорност лежи на великим силама. Веома ми је жао што су лидери САД и Велике Британије одбили позив руског председника Владимира Путина да допутују у Москву на обележавање 75. годишњице Победе. Одбацили су шансу да заједно са другим сталним чланицама Савета безбедности УН разговарају о актуелној забрињавајућој ситуацији, и да потврде тезу о недопустивости нуклеарног рата – наглашава последњи председник СССР.

Прочитајте још:  Сукоби на улицама САД због смрти Афроамериканца којем је полицајац коленом притискао врат (Видео)

Раније је министар спољних послова Сергеј Лавров подсетио на изјаву председника СССР-а Михаила Горбачова и председника САД Роналда Регана, који су се сложили да не сме бити победника у нуклеарном рату. Према речима Лаврова, Москва је предложила америчким колегама да потврде тај став у данашњим условима, али до данас нису добили одговор.



Sputnjik

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *