Узгајају нове органе у свемиру: Експеримент као из филма научне фантастике

(Фото: Пиксибај)

Астронаути који су у свемиру почели су да узгајају нова ткива, односно нове органе.
Експеримент је покушај да се пронађу нови начини за стварање људског ткива тако што ће матичне ћелије одраслих бити послате у свемир.

Циљ је да се матичне ћелије развију у кости, хрскавицу и друге органе. Ако тај план буде успешан, открића би могла бити употребљена за покушај узгоја органа за трансплантацију, кажу научници.

Истраживање се спроводи на Универзитету у Цириху, а недостатак гравитације на броду Међународне свемирске станице користиће се за подстицање матичних ћелија да прерасту у 3Д ткива.Астронаути на броду Међународне свемирске станице користе „мобилну мини-лабораторију“ која је послата на ракету Спејс Икс прошле недеље. Експеримент ће трајати месец дана, током којих ће научници посматрати како матичне ћелије расту.

На Земљи ткиво расте у „једнослојним“ културама, стварајући двослојно ткиво. Али, истраживања и у свемиру и на Земљи сугеришу да у микрогравитацији „ћелије показују просторно неограничен раст и састављају се у сложене 3Д агрегате“, како каже Оливер Улрих, један од научника који воде истраживање.

Ако експеримент успешан, надају се преласку из мале лабораторије на већу производњу.

Одатле би могли да користе процес за генерисање ткива за трансплантације узимањем ћелија од пацијената или генерисањем материјала налик органима који би се могли користити за тестирање лекова.

То би било корисно или да се осигура деловање на одређене пацијенте, или да се смањи број животиња коришћених у експериментима, пише Индепендент.Б92

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.