Нестанак леда на Гренланду и Антарктику се убрзава

1

(Фото: REUTERS/Lucas Jackson/File Photo)

Ледене плоче на Гренланду и Антарктику губе масу шест пута брже у односу на 1990-те, захваљујући топлијим условима, преноси ББЦ.

Свеобухватна анализа сателитских података са оба пола неупитно показује убрзавање трендова, кажу научници.

Гренланд и Антарктик изгубили су 6,4 билиона тона леда од 1992. до 2017, а то је било довољно да се повећа ниво мора у свету за 17,8 милиметара.

“То није добра вест”, каже професор Ендрју Шепард са универзитета Лидс у Великој Британији.

“Данас ледене плоче доприносе трећини пораста нивоа мора док је њихов допринос 1990-их био прилично мали – око пет посто. То има важне импликације за будућност, за поплављивање обалног подручја или за ерозију”, казао је за ББЦ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тим научника анализирао је мерења на половима изведена из ваздуха у протекле три декаде. Ради се о сателитима који су пратили промену волумена, кретање и тежину ледених плоча.



Kључан је закључак научника да брзина нестанка леда одговара горњој граници очекивања у поређењу с моделима које је користио Међувладин панел за климатске промене (ИПЦЦ) као референтно тело у свету.

Према проценама панела из 2014. симулације глобалног пораста нивоа мора тада су упућивале на средњу вредност од 53 центиметра до 2100. године.

Али ново истраживање упућује на песимистичније податке и по њему би до краја века пораст нивоа мора био 17 центиметара већи него што је показала процена ИПЦЦ-а.

“Ако се то обистини, 400 милиона људи било би изложено ризику поплављивања обала до 2100”, рекао је Шепард.

“Наше најновије процене значе да ће се оно што човек очекује убрзати. Што год обални градови планирали мора се остварити раније”, додао је.

Прочитајте још:  ЧЕТИРИ СЦЕНАРИЈА ЗА 2021. ГОДИНУ

Гренланд и Антарктик реагују на климатске промене на нешто друкчије начине.

Губитак леда на Јужном полу резултат је отапања због топлијег океана који отапа рубове леда. На Северном полу додатни је фактор и отапање површинског леда због топлијег ваздуха.

У порасту нивоа мора од укупно 17,8 мм допринос отапања леда на Гренланду одговоран је за 10,6 мм пораста, а Антарктик за 7,2 мм.

Годишње се од 1990-их на Гренланду и Антарктику губила 81 милијарда тона леда.

До друге декаде 21. века то је порасло на 475 милијарди тона годишње.



ХИНА

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Нестанак леда на Гренланду и Антарктику се убрзава

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *