Мигрантски центар у српском селу: Очигледна намера застрашивања Срба

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ поручио је да је недопустиво да на подручју српског села Липа, код Бихаћа, које је окружено селима у којима живе Срби, буде формиран мигрантски центар.

Председник Одбора Ђорђе Радановић изјавио је агенцији Срна да је Оперативна група за координацију активности и надзор над мигрантском кризом у Унско-санском кантону закључила да мигрантима буде забрањено кретање кроз градове због ризика од ширења коронавируса, као и да буду настављене активности на затварању мигрантског кампа „Бира“ у Бихаћу, а да као нова локација буде одређено српско село Липа, преноси портал РТРС.

„Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ сматра да је ова одлука Оперативне групе првенствено незаконита, јер немају надлежност за управљање мигрантском кризом, а са друге стране, они већ две године стално потенцирају да у српска села буду смештени мигранти. То је очигледна намера застрашивања Срба, да и оно мало што их се ту вратило не размишља о останку“, рекао је Радановић.Према његовим речима, не постоји ниједан мотив, осим политичког, да мигрантски центар буде смештен у то село и да Срби буду уклоњени са подручја Бихаћа, преноси Танјуг.

„Они неће да кажу да је то српско село, него ливада Липа. Влада УСК-а, можемо слободно рећи, чини све како би отежала живот Срба на том подручју и учинила да их више тамо нема“, рекао је Радановић.Он додаје да је смештање мигрантског центра у српско село кршење Анекса седам Дејтонског мировног споразума, као и кршење Закона о пољопривредном земљишту ФБиХ, који одређује да се на пољопривредном земљишту не може направити ништа друго, осим да оно служи за развој пољопривреде.

„Он је готово у потпуности спроведен у Српској, а у ФБиХ се праве овакве смицалице, да се мигранти стављају у село које је окружено другим српским селима, да би се застрашио народ и да га не би било на том подручју“, рекао је Радановић.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.