Аустрија затвара ресторане и забрањује окупљања

Себастијан Курц (Фото: EPA-EFE/ Antonio Bat/ arhiva)

Аустријски канцелар Себастијан Курц најавио је данас увођење забране окупљања, затварања дечијих и спортских игралишта широм земље, али и ресторана.

Курц је, говорећи у парламенту, који данас усваја ванредни закон који садржи мере за превазилажење коронавирус кризе, рекао да ће ресторани од уторка морати бити у потпуности затворени.

Ранија одлука владе предвиђала је да кафићи и ресторани могу радити од 7 до 15 часова, јавља Танјуг.

Нову одлуку о затварању ресторана он је објаснио тиме да је снабдевање становништва осигурано преко супермаркета.

Курц је у парламенту даље најавио увођење нових забрана летова, конкретно у Русију, Украјину, Велику Британију.

Најавио је и активирање свих који су у последњих пет година служили цивилно војну обавезу.
Коронавирус највећи изазов од Другог светског рата

БЕЧ – Аустријски канцелар Себастиан Курц оценио је да се Аустрија, тренутно, суочава са највећим изазовом од Другог светског рата.

Курц је, за аустријску државну телевизију ОРФ, бранио рестриктивне мере које је увела његова влада са циљем смањења ширења коронавирус.

„Не смеју се ствари улепшавати и мислити да је деловање против ове пошасти претерано. Налазимо се пред највећим изазовом по Аустрију од Другог светског рата”, подвукао је он.

Истиче да ова болест доноси велику патњу и убија многе људе.

Подсетио је на ситуацију у Италији где умире сто људи дневно, а породица се од људи који умиру може опростити само путем телефона, те лекари морају одлучити кога ће да лече, јер нема довољно расположивих капацитета.

Указао је да покрајине тренутно постављају кревете у великим објектима за случај да болнице не буду имале довољно кревета за пријем пацијената оболелих од коронавируса, преноси Танјуг.
Због те драматичне ситуације Аустрија спушта ниво активности на минимални, при чему мора да се пази да систем остане делотворан.

Канцелар је апеловао на грађане да дају свој допринос, а то значи да излазе из куће само ако је то баш потребно, и да морају да се придржавају хигијенских правила.

Он је изразио наду да ће после Ускрса економски и друштвени живот моћи поново да оживи.

Преко твитера Курц је апеловао на становништво да озбиљно схвати ситуацију и поручио да само заједничким деловањем може да се успори ширење коронавируса.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.