СВАКИ МИГРАНТ ЋЕ ДОБИТИ ПО 2 ХИЉАДЕ ЕВРА! Да ли ће овај сулуди план ЕУ да тотално уништи Европу?

0

Мигранти (Фото: принтскрипт)

Европска унија предлаже нову формулу борбе против мигрантског таласа који прети на њеним југо-источним границама. Конкретно, ради се о мигрантима који се већ налазе у Грчкој и којима се предлаже исплата по 2 хиљаде евра свакоме, уз услов да се врате својим домовима. Тај износ, који је осигурала ЕУ, пет пута надвисује новчана средства, која се, обично, мигрантима додељују за повратак у њихове матичне земље према програму УН-а, наводи Гардијан (The Guardian).

Предлог ће бити на снази месец дана јер се Еvропска комисија боји да он може имати супротан ефект – привући нове мигранте. Ова шема вредеће само за оне особе које се имају где вратити, које желе побољшати услове живота и на економске мигранте који ризикују недобивање статус избеглица. Ова мера морала би побољшати стање у грчким избегличким камповима, а Брисел сматра како би могла обухватити 5 хиљада особа, иако се, како и сам признаје, не зна колико је на грчким острвима стварних избеглица а колико економских миграната.

Европска унија такође је позвала и друге земље примити децу миграната с грчких острва која су остала без родитеља. То је прихватило већ 7 држава, у које ће се послати 1600 њих.



Према подацима који су важили пре почетка нове мигрантске кризе на грчко-турској граници, у Грчкој се налазило више од 36 хиљада миграната, иако смештајни капацитети дозвољавају њих свега 5 хиљада. Хиљаде људи живи у шаторима, без струје, грејања и топле воде. Према наводима Гардијана, већина избеглица дошла је из Афганистана, Сирије, Ирака, Палестине, Сомалије и ДР Конга.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Путин: Економски "блицкриг" против Русије од почетка није имао шансе

Стање с мигрантима снажно се заоштрило након недавне одлуке Анкаре, донешене после погибије 36 турских војника у сиријској региону Идлиб, о потпуном отварању своје границе с Грчком и Бугарском и не спречавању избеглица на њихову путу према ЕУ. Тиме је Турска желела добити подршку ЕУ за своје амбиције у Сирији, пре свега у Идлибу, до чега, међутим, није дошло па се читав проблем претворио у нову велику избегличку кризу на грчко-турској граници у којој су, с њезине обе стране, суделовале снажне полицијске и војне снаге двеју земаља с циљем спречавања миграната на улазак у Грчку.

Након 5. марта потписаног Московског споразума између Русије и Турске о заустављању војног сукоба у Идлибу стање на споменутој граници постало је мање напето. Заустављени су насилни покушаји продора избеглица у Грчку, међутим, проблем је још далеко од његовог решења, а хиљаде избеглица „запело“ је на тзв. ничијој земљи с малим изгледима да их Грчка и Турска приме на своју територију.



geopolitika.news

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *