КИНЕЗИ ЗАСТРАШУЈУЋОМ ПРЕТЊОМ ОТКРИЛИ КО ЈЕ ПРОИЗВЕО КОРОНАВИРУС: Од нас лекове нећете добити!

0

Председник Кине Си Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Кинеска државна новинска агенција Синхуа прошле седмице је пренела да ће Кина да уведе ограничења на извоз лекова, тако да би Сједињене Државе и Европа могле да доживе праву ноћну мору када је у питању пандемија коронавируса.

У чланку кинеске агенције стоји да ће се то учинити ако Американци и Европљани наставе да критикују кинески одговор на коронавирус или буду деловали превише споро у укидању забране путовања и друга ограничења која кинеска влада не воли, али су затим ублажили претњу изјавом да је Кина испуњена толиком „љубави“ према свету да никада не би наштетила људима других земаља или их чак „вређала“ на начин на који је Кина „вређана“ током епидемије коронавируса.



Важно је напоменути да око 80 одсто активних састојака неких виталних лекова долази из иностранства, а велика вец́ина од тих 80 одсто се производи у Кини.

Усред већ затегнутог стратешког ривалства између великих сила, Пекинг и кинески медији подржани од стране државе додатно су охрабрени у критикама САД-а, испрва што нису довољно подржали кинеске напоре у борби против вируса, а затим за „стигматизацију“ да је вирус пореклом из Кине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Високи амерички званичници, укључујуц́и председника Доналда Трампа, описују га као “страни вирус”, при чему су амерички државни секретар Мајк Помпео и републикански лидери отишли корак даље и назвали га “Вухан вирус” или “кинески коронавирус”.



Пекинг, међутим, последњих дана све више доводи у сумњу идеју да коронавирус, који изазива болест познату као Ковид-19, потиче из Кине, иако су тамо први случајеви пријављени још у децембру.

Прочитајте још:  ЕРДОГАН НЕМА НАМЕРУ ДА ПРЕСТАНЕ ДА ГЛУМИ СУЛТАНА! Урадио је нешто што се дешавало само у доба Османлија! Хришћански свет у шоку!

На то је указао и портпарол кинеског министарства спољних послова Жао Лијан који је у петак на свом Твитер налогу позвао својих више од 287.000 пратилаца да поделе тврдњу да коронавирус – који је постао глобална пандемија – потиче из САД-а, а не са пијаце морских плодова у Вухану.

Вирус је донела америчка војска која је учествовала на међународним војним светским играма у Вухану, у октобру, које су привукле такмичаре из више од 100 земаља.

„Када се у САД-у појавио нулти пацијент? Колико је људи заражено? Где су смештени? Можда је америчка војска донела епидемију у Вухан“, написао је Жао на платформи која је за већину Кинеза неприступачна. „Будите транспарентни! Објавите своје податке! САД нам дугују објашњење!“

Портпарол америчке амбасаде у Пекингу одбио је да коментарише овај твит.

Гласине о томе да је коронавирус можда био произведен у хемијској лабораторији као биолошко оружје научници су већ широко одбацили, напомињући да његов генетски састав не подржава такву тврдњу.

Од када се вирус први пут појавио у Вухану до сада се проширио у више од 100 земаља, укључујући од недавно и Србију, са преко 130.000 случајева широм света и преко 4.900 смртних случајева.



Извор: webtribune.rs

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *