Клиничка слика оболелих од короне у Србији изузетно блага: Половина заражених вирусом у кућној изолацији

0

(Фото: Depositphotos, pressmaster)

У Србији је до сада регистровано 46 случајева код којих је потврђен вирус корона, а од тог броја потврђених половина се налази у кућној изолацији, што значи да је њихова клиничка слика изузетно блага, са благим респираторним тегобама, изјавила је данас директорка Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић-Тепавчевић.

Она је за ТВ Пинк казала да је јако важно да сви схвате да колико год је уређен један здравствени систем, то не може да успе уколико се свако од нас не понаша одговорно и савесно.

“Када је у питању вирус корона морамо да будемо свесни да већина нас уколико дође у контакт са тим вирусом или неће знати да га има или ће имати благе симптоме”, казала је Кисић Тепавчевић и додала да отприлике једна од пет особа која се инфицира имаће симптоме који ће захтевати посету лекару.

Кисић – Тепавчевић је објаснила да се може десити да неко буде асимптоматски носилац, код којег се само случајно може открити, јер нема симптома и знакова.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када су у питању благи симптоми, Кисић – Тепавчевић каже да су то блага температура, слабост, малаксолст, бол у мишићима, генерално они симптоми који личе на прехладу.

“Уколико имамо било који од симптома треба да останемо код куће како не бисмо ширили око себе инфекцију”, нагласила је Кисић – Тепавчевић.

Битно је да уколико знамо да смо били у контакту са особом код које је потврђен вирус корона или се сумњало, колико год да се осећамо добро и мислимо да смо здрави, потребно је да будемо дисциплиновани и будемо у кућној изолацији, каже Кисић – Тепавчевић наводећи да тиме смањујемо контакте, а самим тим и ширење инфекције.

Прочитајте још:  Српска шљивовица међу кандидатима за Унескову листу нематеријалне баштине

Говорећи о евентуалном затварању школа и факултета, Кисић – Тепавчевић каже да је ситуација динамична и да се прати нон стоп.

“Када бисмо видели било које одступање у наредном периоду, када знамо да је грип на ниском нивоу, индиректно би претпоставили да се ради о вирусу корона и деловали”, каже Кисић – Тепавчевић и додаје:

“Ако дође до неке мере да се школе затворе, то морамо да будемо свесни да није период од једне, две седмице као за грип и зато гледамо када је најоптималније време да се то уради”.

Истиче да су мере према геронтолошким центрима врло значајне, зато што је управо највећа смртност у популацији старијих особа које обично имају и хронична обољења.

Како каже, просечан узраст умрлих особа је 82 године.

Наводи да је ово ситуација која би се десила и да се појавила нова врста грипа и подсећа да смо за време пандемије грипа 2009. године имали преко 6.000 особа које су биле хоспитализоване и 137 смртних исхода.

“То је била година када се први пут појавио тај вирус и када смо сви били осетљиви на њега, сада 11 година касније ми поново имамо доминантан тај тип вируса, али нам је сада познат. Ми морамо да ојачамо да би вирус ослабио”, каже Кисић – Тепавчевић.




Наводећи да за вирус корона још увек не постоји вакцина, Кисић – Тепавчевић каже да је тренутно заштићена само она особа која има антитела према том вирусу, односно они који су прележали.

Препоручује јачање имунитета, што се чини уз редован сан, здраву исхрану, редовну физичку активност….

Прочитајте још:  Полиција: Возач који је синоћ изазвао саобраћајну незгоду у центру Бора био под дејством наркотика

Прочитајте и: „Нема места за панику, уколико не направимо редове у радњама, свако може да купи шта му треба“: Љајић о намирницама и укидању такси Приштине

Каже да смо ми једна од последњих земаља у Европи која је потврдила присуство вируса, те да стога имамо туђа искуства и не бисмо желели да нам се понове нека од тих сценарија, попут оног у Италији.

“Само они који се не тестирају немају потврђен овај вирус, али сада сви треба да у свом дворишту радимо и спречавамо да се инфекција шири. У Италији су читави градови били у карантину, па затим и читава земља, јер се видело да се не може другачије”, каже Кисић – Тепавчевић.

Говорећи о препоруци нашим држављанима који живе у инострантству да не долазе у земљу у време Васкрса, Кисић – Тепавчевић каже да свако путовање носи додатни ризик и да можемо донети инфекцију и у своју породицу.

Упитана за несташицу медицинског материјала у апотекама, Кисић – Тепавчевић каже да је тачно да га тренутно нема, али да ће га бити и апелује на све да га не купују у енормним количинама.




Објашњава и да маске нису за здраве особе, већ за оне које имају симптоме да не би шириле инфекцију или евентуално ако живимо са неком особом која има хроничну болест, па да њу заштитимо и додаје да је друга ситуација у болницама.

ДЕЦА РЕТКО ОБОЉЕВАЈУ И ИМАЈУ БЛАГЕ СИМПТОМЕ

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је синоћ да на основу информација добијених од кинеских колега и резултата истраживања која су то потврдила, деца веома ретко обољевају од вируса корона, а када се то деси најчешће немају симптоме или су симптоми болести веома благи.

Прочитајте још:  За годину и по дана склопљено 26 истополних бракова у Црној Гори

Кисићева је на конференцији за новинаре у згради владе рекла да према тим информација четири од пет инфицираних је без симптома болести, или је у благом облику.

“Особе које нису имале никакве симптоме, а случајно им је током истражиавања контакта утврђено да су позитивни, њихова способност да заразу пренесу је врло мала, сто није случај са другим вирусима о којима се учи у књигама. Ове особе преносе инфекцију у мање у једном постотку случаја”, рекла је Кисићева.



Novosti

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *