Влада утврдила подручје за експлоатацију и прераду јадарита

(Фото: Depositphotos/Milovidov)

Влада је уредбом утврдила Просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит – „Јадар“.

Та информација објављена је јуче у Службеном гласнику.

Овај документ је плански основ за развој рудника, индустријског постројења и неопходне инфраструктуре, као и за заштиту, коришћење и уређење простора посебне намене „Јадар“.

Просторни план урађен је у складу са студијама и документацијом добијеном од „Рио Сава Еxплоратион д.о.о. Београд“, тренутног носиоца одобрења за извођење геолошких истраживања бора и литијума у лежишту Јадар.

Kомпанија „Рио Сава“ послује у оквиру глобалне рударске коропорације „Рио Тинто“ а минерал јадарит (натријум-литијум-боросиликат) пронашли су у сливу реке Јадар.
Подручје просторног плана је 293,9 квадратних километара на територији Лознице и Kрупња. На том подручју налазе се делом или у целости четири заштићена подручја од којих је најзначајније Тршић-Троноша.

Само лежиште јадарита лоцирано је у долини реке на пољопривредном земљишту, а минерал је на дубини од 100 до 720 метара.

Према овом документу, зона рударских активности простираће се на 854,8 хектара, зона производно-индустријских активности биће на површини од 646,5 хектара, док ће за депоновање индустријског отпада, изградњу приступних саобраћајница и пратеће инфраструктуре бити коришћена зона од 358,5 хектара.

За потребе развоја пројекта Јадар предвиђа се откуп земљишта и непокретности и пресељење домаћинстава из обухвата комплекса посебне намене.Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.