Влада утврдила подручје за експлоатацију и прераду јадарита

0

(Фото: Depositphotos/Milovidov)

Влада је уредбом утврдила Просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит – “Јадар”.

Та информација објављена је јуче у Службеном гласнику.

Овај документ је плански основ за развој рудника, индустријског постројења и неопходне инфраструктуре, као и за заштиту, коришћење и уређење простора посебне намене “Јадар”.

Просторни план урађен је у складу са студијама и документацијом добијеном од “Рио Сава Еxплоратион д.о.о. Београд”, тренутног носиоца одобрења за извођење геолошких истраживања бора и литијума у лежишту Јадар.

Kомпанија “Рио Сава” послује у оквиру глобалне рударске коропорације “Рио Тинто” а минерал јадарит (натријум-литијум-боросиликат) пронашли су у сливу реке Јадар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Подручје просторног плана је 293,9 квадратних километара на територији Лознице и Kрупња. На том подручју налазе се делом или у целости четири заштићена подручја од којих је најзначајније Тршић-Троноша.

Само лежиште јадарита лоцирано је у долини реке на пољопривредном земљишту, а минерал је на дубини од 100 до 720 метара.

Према овом документу, зона рударских активности простираће се на 854,8 хектара, зона производно-индустријских активности биће на површини од 646,5 хектара, док ће за депоновање индустријског отпада, изградњу приступних саобраћајница и пратеће инфраструктуре бити коришћена зона од 358,5 хектара.

За потребе развоја пројекта Јадар предвиђа се откуп земљишта и непокретности и пресељење домаћинстава из обухвата комплекса посебне намене.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *