Kоронавирус у Србији: “У току ноћи није било узорака за тестирање…”

0

(Фото: Фото: Depositphoto)

У току ноћи није било узорака за тестирање на нови коронавирус у Србији, саопштено је на сајту Министарства здравља.

У Републици Србији је до 20 часова 14. марта 2020. године регистровано укупно 46 потврђених случајева ЦОВИД 19.

Од последњег извештаја до 8 часова, 14.03.2020. године тестирани су узорци 12 особа од којих је 5 позитивних и 7 негативних на нови корона вирус.

Троје се налази у кућној изолацији са лакшом клиничком сликом, док је двоје задржано на болничком лечењу, без компликација, стабилног општег стања.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

До 20 часова 14. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 268 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

20 НОВИХ ТЕЛЕФОНА ЗА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

У циљу омогућавања брже и ефикасније комуникације грађана са надлежним епидемиолошким службама, Министарство здравља од данас уводи додатних двадесет бројева телефона за све информације о ЦОВИД-19.

Свим грађанима који имају одређене симптоме респираторних инфекција, а који су у претходном периоду боравили у подручју захваћеним ЦОВИД-19, доступни су бројеви телефона, према месту пребивалишта, у времену од 08 до 22х, на којима могу добити све потребне информације, као и препоруке о даљем поступању, од дежурних епидемиолошка.

Напомиње се да у таквим случајевима није потребно ићи у дом здравља или болницу, нити шетњом и другим активностима излагати друге грађане потенцијалним ризицима, већ се треба одмах обратити дежурном епидемиологу на неки од достављених телефона.

За ближе бинформације можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић–Батут” (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

Прочитајте још:  Абазовић шиптарским терористима честитао дан независног "Косова"



ЗАРАЖЕНА СУПРУГА ШПАНСKОГ ПРЕМИЈЕРА

Марија Бегоња Гомес, супруга шпанског премијера Педра Санчеза, позитивна је на коронавирус, саопштио је синоћ кабинет премијера, а преносе светске агенције.

Kако се наводи, премијер Санчез није заражен, а његова супруга се добро осећа.

Шпанија је, иначе, ново жариште вируса у Европи. Влада Шпаније донела је одлуку да се цела земљуастави у изолацију. Премијер Санчез објавио је да понедељка ујутро ступа на снагу одлука о ограничењу кретања грађана на националном нивоу.

ТРАМП НЕГАТИВАН

Председник САД Доналд Трамп негативан је на коронавирус, саопштило је медицинско особље Беле куће, преноси ББЦ.

“Вечерас сам примио потврду да је налаз негативан”, рекао је Шон Kонли у изјави у суботу увече.

Трамп је тестиран након сусрета са бразилском делегацијом коју је предводио председник Жаир Болсонаро, а где је било три заражене особе.

Први за кога се открило да има коронавирус је секретар бразилског председника за медије Фабио Вајнгартен који је претходно на друштвеним мрежама објавио слику са Трампом.



РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ У СВЕТУ

У свету је од корона вируса заражено тачно 152.898 особа од којих је преминуле 5.971 особа у 137 земаља и територија, поледње су информације које је синоћ јавила агенција Франс прес позивајући се на податке надлежних органа и Светске здравствене организације.

Највећи број заражених у последња 24 сата забележен је у Италији, где је број инфицираних сада 21.157, док је регистрован 1.441 смртни случај. У Kини где се у децембру појавила болест има 80.824 заражених од којих је умрло 3.189 и излечено 65.541.

После Kине и Италије које су највише погођене вирусом, следе Иран са 611 мртвих и 12.729 заражених, Шпанија са 183 смртна случаја и 5.753 заражених и Француска где је преминула 91 особа и 4.500 заражено.

Прочитајте још:  Реакције стручне јавности на монтирану аферу "часних заменица"



Недељник

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *