Трупе НАТО-а могу кроз Србију

0

НАТО (Фото: Sputnik / Алексей Витвицкий)

У случају немира на окупираних територија НАТО би могао користити трупе и из Босне и Херцеговине, јер је њихов прелазак преко територије Србије регулисан споразумом са Еуфором из јануара 2005. године. Тим споразумом одређене су две руте о преласку трупа кроз Србију, а оне су касније потврђене и Споразумом о транзиту снага НАТО-а преко територије Србије из јула исте године. Овај споразум, који је ратификовала Скупштина СЦГ у новембру 2005. године, има и амандман да се у случају већих немира могу увести и нове руте за пролазак трупа из БиХ.

Крајем прошле године у Београду је отворена Војна канцеларија НАТО-а за везу, а њен основни задатак јесте спровођење Споразума о транзиту снага НАТО-а, како би се унапредила логистика за НАТО за операције на западном Балкану. Споразумом о транзиту јасно су дефинисани гранични прелази и правци кретања које могу користити снаге НАТО-a, као и комплетна процедура њихове најаве и одобрења.



Шеф Војне канцеларије НАТО-а је бригадни генерал француске армије Јаник Асе, који је у Београду провео два мандата као војни изасланик своје земље.

Један од главних разлога за потписивање Споразума о транзиту је, како је речено, заштита српског становништва на Косову и Метохији, будући да су снаге Кфора тренутно једини гарант безбедности у овој покрајини. У случају погоршања безбедносне ситуације неалбанског становништва на Косову и Метохији, најбржи пут којим снаге Кфора могу обезбедити додатну подршку управо је преко територије Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И остале државе у Европи имају споразуме са НАТО-ом о транзиту трупа.

Пролаз трупа НАТО-а био је раније у ингеренцији Министарства спољних послова, а сада је у надлежности Министарства одбране.

Прочитајте још:  Склоните новчаник, џепарош ради



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *