Субвенције од 5.000 евра за богате

0

(Фото: CC0 / Pixabay)

Држава ће ове године издвојити милион евра за субвенционисање аутомобила на електрични и хибридни погон.

Свако ко буде желео да купи мопед или трицикл на електрични погон од државе ће добити 250 евра, за мотоцикле 500 евра, за путничка возила са највише девет седишта и лака теретна 5.000 евра.

Субвенције од 3.500 евра ће добити и они који купе возила са мотором који имају унутрашње сагоревање и електрични погон уз обавезу да поседује спољни прикључак за струју, док ће заинтересовани за куповину возила на хибридни погон који уз мотор са унутрашњим сагоревањем имају бар један електрични мотор моћи да рачунају на државну помоћ од 2.500 евра.

Kако је саопштило Министарство за заштиту животне средине, које ће и примати захтеве, биће субвенционисано само једно возило по купцу. Прилику за то добиће појединци, али и правна лица, сви осим таксиста који су већ искористили државну помоћ за куповину аутомобила.

За већину грађана Србије у којој се у просеку возе кола стара 15 година, а купују најчешће половни дизел модели који коштају око 2.000 евра аутомобили на електрични или хибридни мотор су недостижни. А то неће променити ни ова субвенција државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Све и да узму 5.000 евра помоћи, остаје им да из џепа издвоје још неких 25.000 евра, што у Србији могу да приуште искључиво они који већ имају толико новца да купе најновије моделе са моторима који мање загађују.

Највећи загађивачи ваздуха, возила са моторима еуро 3 и 4, остаће на улицама јер њихови власници ни са овом субвенцијом себи неће моћи да купе за здравље и околину прихватљивији модел аутомобила.

Прочитајте још:  ЗА ДЕТЕ ВАН СЕДИШТА У АУТОМОБИЛУ МОЖЕТЕ И У ЗАТВОР! Ево какве су казне према новом правилнику за вожњу малишана

У сваком случају, упркос појединим примедбама наши саговорници одлуку државе да субвенционише куповину аутомобила на хибридни и електрични погон сматрају добром.



Бранислав Грковић са сајта Половни аутомобили каже за Данас да је свакако добро што је држава почела да субвенционише куповину електричних и хибридних возила, али мисли да би сврсисходније било да се нису ограничили само на нова возила.

„Мислим да су могли да Уредбом обухвате и половна возила, старости до пет или седам година, на пример, јер би тако много већи број људи могао да добије прилику да купи овакав аутомобил“, каже Грковић.

Возила на хибридни погон има више у понуди на овом сајту. Старији модели су негде око 9.000 до 10.000 евра, новији половни су од 15.000 евра, док је нов хибридни аутомобил 28.000 евра.

Ова Уредба јесте добар први корак, али неће ваљати ако остане само на овоме, јер се мора обратити пажња и на оне који себи не могу да приуште овако скупе аутомобиле“, напомиње Грковић.

За увознике нових аутомобила свака одлука која доприноси смањењу емисије издувних гасова, попут ове, је добра. Генерални секретар Српске асоцијације увозника возила Бобан Николић каже да је субвенција добра, али да је једина примедба то што се издваја мала количина новца.

„Мала количина новца се издваја за то колики би ефекат могао да буде када би већи број грађана могао да дође до субвенције и купи аутомобил на електрични погон који уопште не емитује штетне гасове или хибрид који имају јако малу емисију издувних гасова“, истиче Николић за Данас.

На тржишту Србији је, како каже, неколико стотина возила на хибридни погон и тек 50 електричних.

Прочитајте још:  Муке ратара: Како стоје ствари кад стигне рата кредита а држава није уплатила субвенцију

„Још један проблем је недостатак инфраструктуре, недостатак електричних пуњача, уз ауто-путеве, на пример. Тако да и то доста утиче на број возила. Требало би субвенционисати и изградњу инфраструктуре, пунионица“, напомиње Николић.



На скромном домаћем тржишту електричних возила у понуди је и модел Линдза М3 који продаје једна београдска компанија, а који је типичан пример малог градског аутомобила. Овај мини аутомобил кошта 8.390 евра и са пуном батеријом може да иде до 120 километара, а троши осам киловата на 100 километара. Овај двосед достиже брзину од 60 километара на час, а пуни се на било којој утичници од 220 волти.

Саша Савковић из компаније Елцар каже да је годишњ уштеда велика и тврди да практично за две године ово електрично возило може да поврати почетно улагање.

„У Немачкој се ово возило продаје као нешто између мопеда и аутомобила јер се не може рећи да је нити једно нити друго. Што се тиче субвенција, за ово возило она износи тричавих 500 евра, иако превози путнике исто као да је путничко возило. Мислим да ово није довољно добро одрађено јер електрична возила немају мотор са унутрашњим сагоревањем и аутоматски су много лакша“, напомиње Савковић.

Kатегоризација за субвенције је, како каже, потпуно погрешна јер је за категорије Л3 до Л7 предвиђена субвенција од 500 евра, а за возило М1 које се само разликује по тежини, предвиђено је 5.000 евра субвенције.

„Не видим зашто је неко паметан направио разлику између ова два електро возила“, истиче Савковић. Оно што му је, како каже, нелогично је и то што је субвенција за хибридна возила која загађују околину 3.500 евра. „А за обичне грађане субвенција од 5.000 евра не значи ништа за возило које кошта преко 30.000 евра“, каже Саша Савковић.

Прочитајте још:  Српски ИТ генијалци извезли 1.5 милијарде евра дигиталних производа и услуга и поред владиног субвенционисања страних компанија



Љ. Буквић / Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *