Драстична одлука Брисела: ЕУ затворила границе!

1
(Фото: Depositphotos)

Европска Унија је одлучила да затвори своје границе. Одлука ступа на снагу већ у уторак, а трајаће најмање 30 дана. Председница ЕК Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел су заједно поручили да су дозвољена само неопходна кретања.

– Од поднева, границе на уласку у ЕУ и шенгенски простор биће затворене. Донели смо једногласну одлуку у ЕУ. Морали смо да је донесемо да бисмо се заштитили – истакао је у понедељак вече француски председник Макрон.

Из ове мере су изузети житељи трећих земаља који имају уредни боравак у ЕУ, као и грађани Велике Британије, имајући у виду да траје период транзиције после изласка ове земље из Уније. Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер је појаснио да су из ове мере изузети и здравствени радници, као и да ће транспорт робе да се одвија несметано.– Биће то истински тест за Европу. То смо дужни европским грађанима – рекао је Кастанер.

Што се тиче великог броја затворених унутрашњих граница међу чланицама ЕУ, Кастенер је истакао да се не ради о потпуном затварању, већ о лимитирању уласка на стриктни минимум што је у сагласности с изолацијом која је прописана. Радници у пограничним зонама такође ће моћи слободно да се крећу.Г. Чворовић / Новости

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.