Мере државе које помажу грађане Србије и привреду у доба короне

0
(Фото: В. Веизовић)

После увођења ванредног стања у Србији због коронавируса свакодневно се доносе нове мере како би се олакшао живот грађанима и пословање привреде.

о Народна банка Србије смањила је трошкове кредитирања снижавањем референтне каматне стопе омогућивши на тај начин ниже трошкове пословања.

о НБС одлучила да се пропише застој (мораторијум) у отплати обавеза дужника. Мораторијум је прописан за све дужнике који то желе – физичка и правна лица, а подразумева застој у отплати обавеза који не може бити краћи од трајања ванредног стања у Србији. У овом периоду дужник неће бити у обавези да отплаћује своје обавезе по основу кредита, односно лизинга.

о Током трајања ванредног стања банка, као ни давалац лизинга, неће обрачунавати затезну камату на доспела неизмирена потраживања, и неће покретати поступак извршења односно принудне наплате, нити ће предузимати друге правне радње у циљу наплате потраживања од клијената.

о Како би предупредила негативне ефекте коронавируса на економију и привреду, и стимулисала њен раст, Влада Србије је одлучила да уложи 24 милијарде динара, пре свега у капиталне инфраструктурне пројекте.о Пензионерима и домаћинствима у којима има пензионера одложено је плаћање рачуна комуналија за фебруар, март и април. Након тога они ће моћи да их плате без камате.

о Републички фонд за здравствено осигурање одлучио је да свима који су на боловању оно буде аутоматски продужено 30 дана, као и да ће обрасци из 2019. године за ослобађање партиципације важити и даље.

о Електронски рецепти уместо шест важиће девет месеци, а сви који имају симптоме корона вируса морају бити прегледани без обзира на то да ли им је оверена здравствена књижица. 

о Мајке деце до 12 година које остану код куће примаће пуну плату без икаквих последица.о Влада Србије заједно са представницима синдиката разматра да се запосленима који морају на боловање због коронавируса обезбеди пуна плата.

о Ограничено је повећање цена основних животних намирница и заштитне опреме. 

о Најављене су строге казне за подизање цена у време ванредног стања, и оне могу ићи само у границама међугодишње стопе инфлације.

о Пооштрена је мера која се односи на забрану извоза лекова и сада се забрана извоза односи не само на лекове произведене у Србији, већ на све лекове који се налазе на територији наше земље.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.