Да ли особа може два пута да се зарази коронавирусом?

0

(Фото: STR / AFP)

Једно од најважнијих питања од појаве коронавируса било је да ли се једна особа може заразити новим вирусом два пута и шта, када се особа једном зарази, то значи за њен имунитет.

Дефинитиван одговор још није познат, али стручњаци кажу да је мала вероватноћа да дође до поновне заразе.

Главни научни саветник британске владе Патрик Валенс и главни медицински саветник Бориса Џонсона, професор Kрис Вити, покушали су да увере јавност да ће они који су једном имали вирус развити имунитет, односно да је тешко да други пут буду заражени.

Ово питање је постало актуелно након што су јапанске власти саопштиле да је жена која је имала вирус након излечења поново била позитивна. Научници су непријатно били изненађени вестима.

Kада су питали Валенса како је могуће да је жена у Јапану два пута била заражена истим вирусом, одговорио је да неки људи добију заразну болест два пута, али да је то ретка појава. Додао је и да није било доказа који би указали на то да ће се то догодити са коронавирусом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Професор Вити је објаснио да код болести, чак и ако нема дугорочног имунитета, обично постоји неки краткорочни имунитет.

Професор Марк Харис, стручњак за вирусологију на Универзитету Лидс, рекао је да је поновна инфекција у том случају “мало вероватна”, али је додао и да “у научној литератури постоје докази о трајним инфекцијама коронавирусима животиња, углавном код шишмиша”.

Професор Џон Kоен, професор инфективних болести на Брајтону и Медицинском факултету у Сасексу, рекао је да одговор једноставно још увек не знамо јер немамо тест антитела на инфекцију.

Прочитајте још:  ПОСТ НА ВОДИ: Без јаја, брашна, млека и уља направите укусан колач са гризом и кокосом (ВИДЕО)

“Ускоро бисмо могли да добијемо одговор. Врло је вероватно, на основу других вирусних инфекција, да, након што се особа заразила, углавном постаје имуна и неће се поново заразити, али увек постоје изузеци”, рекао је професор Kоен.



Гардијан

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *