Русија доноси закон за експресно затварање НВО које финансирају САД да делују против Кремља

1
(Фото: Пиксибај)

Влада Русије подржала је иницијативу да се законом овласти Министарство правде РФ да по скраћеној процедури, која би трајала највише три дана, суспендује деловање „невладиних организација које се финансирају из Сједињених Држава“.

Са иницијативом – уз коју је приложио и кратки текст закона којим би то било регулисано – иступио је посланик у Државној Думи Андреј Луговој.

У образложењу је написао да је сврха доношења закона и проширених овлашћења Министарства правде „пресецање деловања НВО које наносе штету Руској Федерацији“. Јер, иза таквих НВО се крију западне и прозападне снаге које делују против Русије.

Иницијативу Луговоја подржао је, поред осталих, заменик председника законодавног комитета Думе Михаил Јемељанов који је указао да су такве НВО „једно од оружја америчке меке моћи помоћу које дестабилизују политички системи непоћудних земаља“.

Влада РФ је поводом иницијативе (и закона) Луговоја закључила:

„Предложени закон заслужује подршку јер Министарству правде обезбеђује допунска овлашћења за пресецање деловања непрофитних организација које политички делују у Русији, а добијају новац и имовину од грађана или организација САД. Деловање таквих структура – ако наносе штету интересима РФ – морају се позабавити тужилаштво и органи извршне власти. У таквим случајевима власти Русије треба да имају могућност да деловање таквих структура онемогуће у року од три дана“.

Иницијативу Луговоја већ су подржале све партије које су представљене у Думи – Јединствена Русија, Комунистичка партија РФ, Либерално-демократска партија и Праведна Русија.

Има, додуше, и оних који сматрају да нема потребе доносити посебни закон о НВО  које се финансирају иоз САД јер већ постоји закон о НВО страним агентима.

У Русији тренутно делује преко 70 НВО које су саме затражиле статус „страни агент“ или су им га државни органи  доделили.ИЗВОР: http://fakti.org/rossia/rusija-donosi-zakon-za-ekspresno-zatvaranje-nvo-koje-finansiraju-sad-da-deluju-protiv–kremlja

1 Коментар

 1. Ma nemojte te,molim vas.!!!
  Pa to nije po evro-vrednostima.!!!
  Pa gde je tu demokratija.???
  Pa ugledajte se na Srbiju I njenog vodju“lazova 90-ih“.!!!
  Pa mi ih I placamo da rade“protiv Srbije“a vi tako.!!!
  NEMA SMISLA BRACO.!!!
  A DA,IZVINITE…PARTNERI.!!!
  SAD SU NAM ZUTACI-KITAJCI BRACA.!!!
  ZASTO.???
  PA ZATO STO SAM PAMETAN NA TATU-SMRADA LOJAVOG.!!!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.