Затворене границе: Забрањен улазак у ЕУ

0
(Фото: Tanjug/AP/Daniel Cole)

Зарад лимитирања ширења коронавируса, лидери 27 земаља чланица ЕУ подржали су координисану, привремену рестрикцију улазака у Унију.

На 30 дана биће ограничена сва путовања у ЕУ која нису од суштинске важности.

Одлука о затварању спољних граница Европске уније је донесена након што се епицентар пандемије из Азије преселио у Европу.

”На земљма чланицама је да примене ову меру, а речено је да ће то одмах да се уради”, изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.Након видео-конфренције са лидерима 27 земаља чланица ЕУ, председник Европског савета Шарл Мишел поручио је да је предлог Европске комисије о увођењу рестрикције улазака на спољним границама ЕУ добио подршку земља чланица.

”Да би се додатно лимитирало ширење вируса, договорили смо се да ојачамо спољне границе применом координисане привремене рестрикције улазака који нису од суштинске важности и то на 30 дана”, поручио је Мишел.

У Бриселу кажу да очекују да да ће овом мером ЕУ имати ”јединствен и уједињен” приступ када је реч о спољним границма.

Раније је објављено да ће од рестрикције уласка у ЕУ бити изузети грађани ЕУ, они са сталним боравком у ЕУ, чланови породица држављана ЕУ, дипломате и особље као што су доктори, медицинске сестре и експерти који помажу да се заустави коронавирус, као и људи који превозе робу.

Истовремено, лидери ЕУ и институције Уније позвали су на омогућавање кретања робе унутар граница ЕУ и повратка грађана у сопствене државе.Шеф дипломатије Европске уније Жосеп Борел оценио је да је мера привремене рестрикције улазака грађана трећих земља у ЕУ начин да се успори пренос корона вируса.

„На овај начин успориће се трансмисија на друге земље по повратку путника. Ова мера је у циљу заштите свих нас”, написао је Борел на Твитеру.

Он је позвао на глобалну сарадњу у циљу решавања изазова пандемије.

„Очување међународног мира, стабилности и безбедности сада је значајније него икада”, поручио је Борел.

Он је за следећу недељу јавио да ће се уместо састанка министра спољних послова ЕУ, у Бриселу одржати видео конференција.Б92

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.