Може ли Русија да спасе посрнулу Немачку и европску привреду?

1
(Фото: Depositphotos)

„Немачкој ће, кад прође криза због короне, бити неопходно да опет изађе на руско тржиште и нађе могућност за трговину и сарадњу.“

„Само Русија може да спасе немачку и европску економију кроз сарадњу са другим регионалним тржиштима“, говори Валдемар Герт, члан међународног комитета Бундестага.

Ако коронавирус настави да уништава немачку економију, а ситуација у Русији остане стабилна, не можемо искључити могућност да ће немачка влада затражити укидање санкција Русији, каже Герт, објашњавајући свој став да у невољи државе морају да помажу једна другој.

Русија може да их спасе, али у ЕУ нема консензуса

Немачка би требало да преиспита односе са Москвом и укине непродуктивне санкције против Русије због ситуације са коронавирусом, каже Герт додајући да не треба заборавити да ће ЕУ погодити озбиљна економска криза, па би обнављање трговине са Русијом имало благотворне ефекте на европску економију.

„Kоронавирус је значајно погодио економију Немачке као земље извознице, због чега се канцеларка налази под притиском индустрије, која трпи губитке у вези са коронавирусом и губицима на тржишту“, рекла је Људмила Варабјова, руководитељка Центра за европска истраживања.

С друге стране, Александра Рар истиче да се за укидање санкција тренутно залажу само опозиционе партије. Валдемар Герт је члан „Алтернативе за Немачку“ опозиционе партије која нема никакву власт, а за укидање санкција се делимично залаже и „Левица“, која се такође налази у опозицији.

Немачка зависи од консензуса унутар ЕУ, унутар које постоје и такве земље као што су Пољска и Литванија, које се залажу за пооштрење санкција, па не постоје политичке могућности да се санкције укину. Осим тога, Немачка је у ери Меркелове постала негативно настројена према Москви, па је за време њене владавине почело да се говори о Русији као о противнику ЕУ и Немачке, преноси Спутњик.

Меркелова спроводи Обамину политику према Русији

„Односи између Русије и Немачке су се у ери Ангеле Меркел налазили под утицајем политике председника Обаме, коме у ствари припада иницијатива за увођење санкција Русији. Њу су називали европским Обамом, а следећи њега, она је наставила да спроводи стратегију примата политике над економским разлозима и аргументима“, рекла је Варабјова.

Члан Савета Федерације Алексеј Пушков истиче да је ову идеју тешко реализовати због става немачке канцеларке Ангеле Меркел да је питање санкција уско повезано са ситуацијом у Донбасу.

Према мишљењу руских експерата, овакве иницијативе се редовно појављују. Ако говоримо о коронавирусу, епидемиолошка ситуација у Русији је много повољнија него у Европи. Могуће је да се рађају идеје да Русија поседује поуздана средства за превенцију, које би могла да подели са Европом, отуда се и јављају идеје о неопходности сарадње на обострану корист.Спутњик

1 Коментар

  1. ОДЛИЧАН ТЕКСТ.!!!
    Само“ПРАВОСЛАВНА РУСИJA“може да спаси свет од уништеньа…..СВОJЕ БИВШЕ
    НЕПРИJАТЕЛЬН….УБИЦЕ БЕЗБОЖНЕ.!!!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.