Италијанска фабрика направила маске, амерички војни авиони их однели?

0
(Фото: Claudio Furlan/LaPrese via AP)

Шокантне слике колоне војних камиона у којима су из Бергама и Бреше пренесена тела умрлих да буду сахрањена у другом делу Италије обишла су свет.

Реч је о два града која су епицентар епидемије у Италији.

Заражених је осам хиљада на укупно два милиона становника и одавде је једна четвртина укупно заражених у Италији и 30 одсто жртава коронавируса.

Градоначелник Бресе Емилио дел Боно оптужио је „газде фабрика“ зато што се коронавирус највише раширио у овом подручју. Он је још 7. марта затражио да се уведе тотална блокада, али су индустријалци инсистирали да фабрике наставе да раде.

Једна од фабрика у Бреши производи медицинске маске, које су дефицитарна роба и драгоцена у време епидемије коронавируса.

Откривено је да је пола милиона маски произведено и војним авионом отпремљено у Америку.

Власти тврде да о овом случају нису биле обавештене, али још цели случај није сасвим расветљен, то јест не зна се каква је улога у свему италијанске, а каква америчке владе.
Такође, контингент медицинских маски, које је један произвођач покушао да извезе у Јужну Африку, заустављен је.

„Kад све буде готово, ми ћемо морати учинити све што је могуће да власници фабрика плате пуну цену зла које је изазвала њихова прљава савест“, рекао је Де Боно.

Радници који су радили у затвореним фабричким халама постали су жариште заразе, а затим су се враћали кућама, и преносили вирус својим укућанима, комшијама и пријатељима.

Сада се фабрике затварају, али не зато што су тако одлучили власници, већ су радници ступили у штрајк или су масовно отишли на боловање или узели одмор.

У близини Бергама је и аеродром, веома прометан за нискотарифни авио-саобраћај, који је предуго остао отворен када је епидемија већ била у јеку, па је и то допринело ширењу вируса у овом делу Италије.

Овај део Италије је уједно и „најстарији“, то јест људи просечно старији него у остатку државе, а то је група која је у овој епидемији највише изложена ризику. Међу зараженим и жртвама 80 одсто су особе старије од 80 година, и они који су већ имали здравствене проблеме, али има и младих, а међу зараженим је и велики број лекара и другог медицинског особља.

Цивилна заштита Италије је била најавила за наредну седмицу подизање пољске болнице у Бергаму, да би се сместили сви којима је неопходна интензивна нега, али се одустало од тога, јер на првој линији недостаје 100 лекара.

Епидемија је потврдила оно што су професионалци већ годинама тврдили да ће Италија због образовне политике, имати проблема са недостатком лекара и осталог медицинског особља.
На крају сваког дана представници цивилне заштите на конференцији за медије дају најновије податке. Ништа се не крије, подаци су јавни, али сви, од обичних грађана до владе, истичу вести, мере и податке који могу да помогну да се што лакше поднесу ови тешки дани.

Писати о бројевима је излишно, јер буквално из сата у сат се мења број оболелих, заражених и умрлих. За сада број умрлих у Италији је премашио укупан број жртава коронавируса у Kини.

Више од 4000 болесних је оздравило.

„Италија је направила чудо спасивши толико много људи“, рекао је шеф одељења за кризне ситуације Светске здравствене организације Мајк Рајан.

У Милану, према речима директора чувене болнице „Гемели“, ширење коронавируса је успорено, вирус се више не шири експоненцијално као до сада, већ линеарно.

Градоначелници градова јужног дела Италије, који је мање развијен и у свему сиромашнији од богатог севера, траже помоћ војске да би спровели мере карантина, али таква одлука још није донесена.

У међувремену, градоначелници неких места лично шетају кроз град и опомињу људе које нађу напољу да се морају вратити кућама.

Италијанска влада стално заседа и доноси мере које су у складу са развојем ситуације.

Већ су најавили да ће се карантин продужити најмање до 3. априла, а не завршити као што је било најављено 23. марта.

Неки већ спомињу да ће крај карантина бити тек првих дана маја.

Најављено је даље пооштравање мера о забрани кретања, уколико грађани не буду поштовали забране које су већ на снази. Између осталог, даље ограничавање слободе кретања, и смањење рада продавница хране.

До сада се могло изаћи у парк због гимнастике и било је дозвољено трчање на отвореном, али стижу упозорења да ако се грађани не буду придржавали стриктних упутстава (кратко, близу куће, и сами, а не у групи), спорт у природи ће бити сасвим забрањен до престанка епидемије.

Председник Италије Сергио Матарела апеловао је на јединство и диспциплину свих грађана.

Упоредо са мерама које се односе на епидемију, влада већ разматра и доноси мере које ће помоћи да се рецесија и економска криза, која ће савим извесно следити епидемију коронавируса, што спремније дочека, а грађанима, свим привредним гранама и производним секторима олакша повратак у нормалан живот.Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.