Цена руске пшенице на историјском максимуму – већа од цене нафте

0

Пшеница (Фото: Epa/KHALED ELFIQI)

Цена пшенице је на крају прошле недеље порасла за 1000 рубаља и достигла око 20 долара за тону.

Како наводи „Комерсант“, позивајући се на извештај компаније „Совекон“, руски фармери су добили ветар у леђа падом рубље и високом ценом пшенице на светском тржишту. Просечна цена је прешишала цену руске нафте и обновила историјски максимум. Поређења ради: барел нафте „Уралс“ је крајем прошле недеље коштала 18 долара.

Како наводе аналитичари, прерађивачи и извозници почели су активно да подижу откупне цене. При томе, многи продавци пшенице су спремни да продају принос за „прихватљиву цену“. Као прво, фармерима су потребна средства за финансирање пролећних радова, а као друго, потребно је да ослободе складишта. Под три, на ситуацију утичу и гласине о могућем ограничењу извоза, наводи лист.

Иначе, према подацима са берзи, јутрос је цена нафте марке Брент пала за 8,22 одсто, до 25,13 долара за барел, док се цена ВТИ спустила за 9,89 одсто – до 21,32 долара за барел.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *