ЧЕШКИ МОЛЕКУЛАРНИ БИОЛОГ ТВРДИ: Корона је створена у лабараторији – ево како то доказује

0
Др Соња Пекова (Фото: Јутјуб)

Доктор молекуларне биологије Соња Пекова неслаже се са некима стручњацима да се коронавирус прешао на људе са слепог миша. Чешка докторка која коронавирус истражује каже да он има карактеристике које не личе природни вирус и највероватније је пропустом изашао из лабораторије која се налази у кинеском граду Вухану.

У стручним као и лаичким круговима се шире разне полемике о томе како је овај вирус уопште настао. Неки тврде да су се људе заразили на пијаци са егзотичним животињама. Други тврде да га је неко намерно пустио или да је игром случаја побегао из лабораторије. 

Доктор Соња Пекова је вођа приватне лабораторије која се бавила истраживањем коронавируса ЦОВИД-19. У разговору за Словачку телевизију она је објавила неке занимљиве чинењице и податке које се не слажу са информацијама које су биле објављене до сада.

„Прво су преносиоци требале да буду змије, касније су ову теорију одбацили, после је то био панголин, животиња која живи у Кини али је и ова теорија је касније одбачена, па је касније на основу молекуларних тестова одлучено да најближи рода овога вируса онај који носе слепи мишеви „– каже Пекова .
„Истина јесте да је овај вирус врло близак ономе који долази од слепог миша, али можда сте и сами приметили да се први назив – ЦОВ -2019 променио на назив – САРС- ЦОВ-2   и то је зато што смо на основу секвенција које смо добили из изолата овога вируса видели да је његов најближи род вирус САРС који се појавио током 2003. „

Пекова  сумља да нови коронавирус није природног порекла:

„Факат јесте да тај вирус има неке чудне генетске карактеристике.  Већ знамо да има неке секвенције које се не налазе у нормалним изолатаима коронавируса. Област генетичког инжињеринга јесте и моја област, а то је та молекуларна биологија што значи да ми знамо направити разне варијације гена. Од тренутка када знамо за разне геноми разних животиња или човека тако знамо те генове да модификујемо, знамо у њих ставити разне мутације и много других ствари“

У вирус САРС – 2003 је био истраживан у лабораторији у кинеском  Вухануи то у близини места где се овај коронавирс ЦОВИД-19 први пут појавио. Др Пекова мисли да то није случајно:

„Врло рада бих повукла црту да не мислим да је то у било којем смислу биолошко оружје. Факат јесте да има карактеристике које не личе на природни изолат, у мојим очима то мало личи да се десио несрећни случај из лабараторије зато што је у томе месту, у епицентру епидемије, јесте лабораторија у којој се са овим вирусом ради тако да све показује овим правцем али за сада је то само хипотеза. Али тај геном нас убеђује у томе да то стварно није природан изолат.“ каже Пекова.

Пекова је иначе направила чешке текстове за детектовање новог вируса који се већ извозе у САД и неке друге државе.Правда

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.