„После пандемије свет чекају велики социјални нереди“

1

Шта свет, али и Србију , очекује након што прође пандемија коронавируса разговарали смо у још једној ванредној емисији Хелмкаста. Економска криза на глобалном нивоу се већ увелико осећа, људи масовно остају без посла, фирме се затварају, једном речју читав свет је стао.

За разлику од Србије и појединих земаља где је уведено ванредно стање, у Швајцарској се живот за сада одвија сасвим нормално, о томе и о животу који нас чека после говорио је гост Хелмкаста економски аналитичар за међународне односе Зоран Виторовић из Швајцарске.

Он је навео да у Швајцарској нема присилне изолације, да се све одвија на препорукама швајцарске владе и да људи углавном живе нормално, без страха и панике. Послови се настављају, фирме функционишу и поред тога што је у Швајцарској у овом тренутку преко осам хиљада заражених и око 60 случајева преминулих грађана.

Виторовић даље говори о мерама помоћи које је швајцарска влада већ спровела а које подразумевају финансијску помоћ привреди, уметницима, пензионерима.Такође он сумња да је коронавирус део биолошког рата будући да је економска криза захватила цео свет, али наводи да уколико и јесте таква ситуација би највише одговарала Кини којој се оставља простор за даље ширење своје економије.

„Значи овај вирус сада је показао да нема недодирљивих. За овакво стање рецесија је блага реч, многи већ говоре и о појави тешких облика економске депресије“, наводи Виторовић и додаје да се након свега сасвим извесно очекују велики социјални нереди широм света:

„Мора да дође до великих социјалних нереда јер су државе задужене биле тако и пре овог вируса. Државе ће морати да се задужују, али од кога, када и они тамо немају новца. Тако да ја очекујем уплив великог кинеског и индијског капитала у Европу. Све у свему очекујмо да ће ути прслуци бити у свим европским државама, ако не буде и горе.“

Шта још можемо да очекујемо конкретно у Србији након свега погледајте у емисији:

Емисију водили уредник Правде Игор Маринковић и уредник Васељенске Весна Веизовић уз техничку подршку Николе Шијана.

Васељенска1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.