ОГЛАСИЛА СЕ ДИЈАСПОРА: У Србију су се вратили само сезонски и радници на црно!

0

Српска дијаспора поштује и подржава мере које је предузела влада Србија у борби против корона вируса, а на пут у домовину кренули су углавном сезонски радници, радници на црно који су остали без посла, а тако и стана, социјалног осигурања, те неколицина неодговорних који нису имали разлога за то, поручују представници српске дијаспоре из Беча.

Потпредседник Српског културног центра “Стеван Мокрањац” из Беча Саша Божиновић каже да чланови тог друштва, али и огромна већина српске дијаспоре у Аустрији поштује, не само мере које је увела Влада Аустрије, већ и апеле председника Србије Александра Вучића да не долази и не погоршава ситуацију у домовини.




“Многи су овде протеклих дана упућени да раде од куће, или су добили отказе, али нису у могућности да оду у Србију. Имамо обавезу да будемо кући и у сваком тренутку спремни да се јавимо на посао, када затреба, а они на бироу рада, морају да буду у Аустрији како би добијали помоћ државе. Тако да сви који овде живе легално сигурно нису у ово време отпутовали у Србију”, објаснио је он.

Божиновић каже да је у колонама, које су се виделе до пре неки дан на аустријско-мађарској граници били сезонски радници из туристичких центара у покрајини Форарлберг И Тирол, као и радници на црно, који су остали без посла.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Према мојим сазнањима послодавци су сезонце до последњег тренутка држали на радним местима, и онда, на почетку примене рестриктивних мера отпустили, тако да су остали без посла, здравственог осигурања, и стана, те су били приморани да се врате кућама”, додао је он.

Прочитајте још:  МОНСТРУМ У УНИФОРМИ: Шутирао аутистичног дечака у главу, режим га штити

Тако готово нико ни од чланова “Мокрањца”, према његовим речима није тренутно у Србији, већ су сви са породицама у Бечу.




Он каже да сигурно постоји неколицина припадника српске дијаспоре која је отпутовала у Србију у ово време, што он лично осуђује и напомиње да је да српска дијаспора подржава мере које је предузела Влада Србије, свесна да је то једино решење за сузбијање пандемије.

“Мере које су предузели Влада Аустрије и Србије, које су једне од ретких европских земаља које су одмах прибегле рестриктивним мерама у заштити својих грађана, су једини начин да не дођемо у ситуацију у којој се актуелно налазе Италија, Шпанија, Француска,. . . “, додао је он.

Председник Заједнице српских клубова у Бечу Лука Марковић, такође, тврди да “права” дијаспора није кренула у Србију након апела српских власти.

“Kада говоримо о дијаспори то се односи на људе који овде имају стално радно место и боравак. Ти људи нису отишли у Србију, јер овде имају социјално И здравствено осигурање. Ти људи не треба ни да иду у Србију, већ треба да остану где јесу, и ту да се лече, ако се разболе. Отишли су они људи који су били ту сезонски, или ‘на црно’, јер они су остали без могућности да раде, без новца, без могућности да плате стан”.

Kаже они не би имали ни где да се лече, мада држава Аустрија не би никог, верује, у овом тренутку, оставила на цедилу. Али, они су из страха кренули назад.

Дијаспора, како истиче слуша све препоруке аустријске владе, а тако И све што стиже из Београда.

Прочитајте још:  Прво цепање "МИ - Глас из народа": Јерковић хоће са Вучићем!



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *