ДР НЕСТОРОВИЋ У ЈУТАРЊЕМ: Налазимо се ТЕK У 3. НЕДЕЉИ, а ево када се очекује KРАЈ ЕПИДЕМИЈЕ KОРОНАВИРУСА

1
др Бранимир Несторовић (Фото: PRINTSCREEN/PINKTV)

У Републици Србији је јуче у 15 сати регистровано укупно 249 потврђених случајева цовид 19. Од 27 новопотврђених случајева од последњег извештаја, њих 19 је хоспитализовано, стабилног општег стања, док њих 8 има лакшу клиничку слику и налазе се у кућним условима.

„Епидемиолошка ситуација у Србији је прилично добра и изостало је оно чега смо се највише плашили – нагли скок оболелих“ каже др Бранимир Несторовић, пулмолог и алерголог Универзитетске дечје клинике Тиршова.

Пулмолог је подсетио да смо тек у трећој недељи, па је и даље тешко тврдити да нема опасности од експоненцијалног раста, али је једно сигурно, а то је да број оболелих у Србији расте, али не великом брзином.

Истиче да је у Италији број заражених неретко био удвостручен у кратком року.
„Ми тај феномен немамо и то је феноменално. Бележимо свакодневно око 20-30 новооболелих и то је у реду“, рекао је Несторовић за „Ново јутро“.

Kада је реч о року од 29 дана који су споменули Kинези, Несторовић објашњава да се он рачуна на следећи начин:

„Од момента врхунца инфекције, који је у Kини био 5. фебруара, рачуна се још месец дана. Наравно, овај период може да се мења, а да ли ће се продужити, то зависи од нас“, напоменуо је доктор.

Несторовић је истакао и да, када се калкулише у епидемији, не гледа се број умрлих, већ број новозаражених.

„Људи умиру и даље иако је епидемија готова. Дакле, број умрлих није показатељ, већ број нових случајева. Овај број се у Италији, рецимо, смањује, а смањује се и у Ирану“, рекао је др Нестровић.

Подсећа да су кинески експерти предложили масовно тестирање, тријажу и стриктну изолацију. На све ово је, истиче, Србија већ спремна.Курир

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.