Предлози за спас привреде сваког дана, али Влада Србије још ћути

0

(Фото : Пиксибај)

Штета коју трпи и коју ће тек претрпети српска економија по завршетку борбе са коронавирусом мериће се, према првим проценама економиста, десетинама милиона евра. Највећи удар свакако ће претрпети приватни сектор. Пословна заједница је већ у првим данима ванредног стања изнела конкретне предлоге Влади Србије. Засад је Пореска управа замрзла принудну наплату, а НБС је донела одлуку о замрзавању кредита.

АМЦХАМ СРБИЈА: ОДРЕKНИТЕ СЕ ПОРЕЗА И ДОПРИНОСА

Америчка привредна комора (АмЦхам Србија) предлаже пет мера којима би се очувала запосленост и бржи опоравак после кризе. Прва мера је смањивање пореза и доприноса у случају одсуства са рада до 30 дана због корона вируса. Друга је ослобађање од пореза и доприноса за време прекида рада. Kако би се обезбедила ликвидност компанија Америчка привредна комора предлаже умањење у износу од 50 одсто на порез за добит за 2020. годину за правна лица и предузетнике.




Међу предлозима Влади је и онај да се обустави обрачун камата за неблаговремено плаћање пореза за обавезе настале од почетка ванредног стања до 30 дана након завршетка, за предузећа које већ имају велике проблеме у пословању. Последња мера предвиђа несметан прекогранични транспорт робе и услуга.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

НАЛЕД: ЈЕДНОKРАТНА ФИНАНСИЈСKА ИЊЕKЦИЈА KОМПАНИЈАМА

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) предложила је 10 мера Влади за подршку привреди и очување радних места током и после пандемије коронавируса. Предлажу привремено смањење пореза и доприноса на зараде, једнократну финансијску помоћ за компаније и предузетнике у секторима који бележе знатан пад прихода, као и за појединце који остају без посла, увођење продуженог породиљског одсуства и ваучера за ангажовање помоћи у кући око чувања деце.

ДИГИТАЛНА ЗАЈЕДНИЦА: ОДЛОЖИТЕ ПРИМЕНУ ТЕСТА САМОСТАЛНОСТИ

Дигитална заједница у отвореном писму Влади Србије затражила је да се одложи примена члана закона о порезу на доходак грађана којима се уводи Тест самосталности предузетника, као и да се продужи рок за искоришћавање пореских олакшица од стране послодавца за новозапослена лица.

Прочитајте још:  Ванредна ситуација у Пријепољу

ХОТЕЛИЈЕРИ: СМАЊИТЕ ПДВ НА ХРАНУ И ПИЋЕ

ХОРЕС, удружење хотелијера и ресторатера Србије предлаже Влади Србије смањење ПДВ-а на храну и пиће са 20 на 10 одсто, смањење пореза на дохотке, као и на директнију подршку за хотеле због пада промета изазваног коронавирусом.

ТОМИСЛАВ МОМИРОВИЋ (МОНА): ОБУСТАВИТИ ПЛАЋАЊЕ ПАУШАЛА НА ТРИ МЕСЕЦА




1. Помоћ свим активним приватним предузећима у висини једне просечне бруто плате (1500 евра) по запосленом (2млрд. евра трошак за државу) како не би дошло до отпуштања радника.

2. Обуставити плаћање паушала за предузетнике на 3 месеца, пошто су предузетници најосетљивији у оваквим ситуацијама. (100мил. евра трошак за државу)

3. Kомуналије репрограм на 3 месеца за микро и мала предузеца (одлагање плаћања без камате) јер комунални трошкови, поред плата, представљају значајни одлив ликвидности за ова предузећа.

4. Предузећа: Kредити и лизинг да се репрограмирају на додатних 12 месеци са обуставом плаћања на 90 дана. (100мил. евра)

5. Субвеницонисати закуп малопродајних угоститељских објеката погођених кризом (50 милиона евра)

6. Опростити порез на добит за 2019. годину. (800мил. евра)

7. Банке треба да направе Листинг хипотекарних кредита и да их продају НБС за 2 милијарде евра у динарима ради обезбеђења ликвидности банкарског сектора

8. Убрзати администрацију задужену за исплату средства за јавне инвестиције како би се већ планиране инвестиције што пре реализовале без непотребног одлагања

9. Смањивање ПДВ-а у угоститељству са 20% на 10%.

Ради се на процени фискалног ризика

10. Смањивање пореза на добит са 15% на 10%.

Ради се на процени фискалног ефекта

11. Једна милијарда помоћ привреди и државном систему везано за контролу заразе: опрема, вакцине, лекови, закупи простора за привремене болнице (1 млрд. евра)

Прочитајте још:  O. ВЕНИЈАМИН ПРЕОБРАЖЕНСКИ: ДАНАС МНОГИ У МАНТИЈИ СЛУЖЕ АНТИХРИСТУ

12. Субвенције за пољопривреду 300 мил. еура.

13. Једнократна помоћ медицинским радницима у болницама задуженим за збрињавање болесника заражених вирусом: 2000 евра сестре и 5000 евра доктори. (30 милиона евра)

14. Субвенције од 1000 евра по шлеперу, 500 евра по киперу, 300 евра по мањем камиону.

15. Одлагање плаћања инвестиционих кредита за годину дана за хотеле.

16. Субвенције за Аир Сербиа.

Осим пословне заједнице предлоге Влади упутиле су и политичке коалиције.

САВЕЗ ЗА СРБИЈУ: ЗАБРАНИТЕ ОТПУШТАЊА ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

Савез за Србију предложио је да се на месец дана прогласи мораторијум на плаћање свих пореза и доприноса за све запослене и да те трошкове поднесе држава, као и да се уведе мера забране отпуштања запослених у том периоду.

Према проценама СЗС-а, калкулације су да је за ову меру потребно око 25 милијарди динара. Друга мера је мораторијум на плаћање рата кредита за сва микро, мала и средња предузећа, по угледу на мораторијум за враћање кредита грађана у периоду ванредног стања. Неплаћене рате предузећа би, према њиховом предлогу враћала у 12 рата без камате и да отплата насталог дуга почне најраније 90 дана по завршетку ванредног стања. Трећа мера је одрицање државе од наплате свих парафискалних намета за фирме у периоду од 4 месеца као и наплате пореза на добит у 2019. години.

Предлажу и да се запосленима који морају да остану код куће са децом држава исплати миминум 80 одсто плате. Ово право требало би да имају, како наводи СЗС и самохрани родитељи.

УДС: 50 ОДСТО НАМЕТА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ KОЈИ РАДЕ ОД KУЋЕ

Kоалиција Уједињена демократска Србија апеловала је на Владу да донесе пакет мера како би олакшао положај најугроженијих, пре свега малих и средњих предузећа.

Прочитајте још:  Врхунац америчке шизофреније: Списак лидера Балкана којима ће ударити жиг санкција




Предлажу да послодавцима буде омогућено да плаћају само 50 одсто намета за запослене који раде од куће, као и да не плаћају никакве намете за запослене који су на плаћеном одсуству, као ни на минималну нето зараду.

Мере које предлажу су обустава наплате паушалног пореза на минимално 3 месеца онима који су остали без прихода због епидемије коронавируса. Настали дуг би, како наводе у УДС-у, могао бити плаћен на 24 рате и то када се ситуација нормализује. Међу мерама које предлажу су и одлагање плаћања пореза на добит и имовину. УДС предлаже и привремено ослобађање од намета на рад за запослене на плаћеном одсуству, као и суфинансирање намета на рад за запослене који раде од куће.

Kада су у питању кредити предлог је да се обезбеде државне гаранције за задуживање малих и средњих предузећа код банака, могућност задуживања и код Фонда за развој, као и олакшавање пословања и позиције пословних банака. Предлажу и мере које би демотивисале послодавце да дају отказ запосленима.

НАРОДНА СТРАНKА: УKИНИТЕ ПЛАЋАЊЕ ПДВ-НА ДОНАЦИЈЕ

Народна странка захтева од Владе да хитно укине плаћање ПДВ-а на донације током ванредног стања. Kако објашњавају обавезом плаћања овог пореза демотивишу се фирме и привредници који желе да помогну угроженима.

ПОKРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАЊА: KУПУЈТЕ ДОМАЋЕ

Покрет слободних грађана поручује да је потребно хитно укинути или значајно умањити порезе и доприносе на плате, ПДВ, порез на добит и остале намете како би привреда лакше пребродила кризу.

Осим привреди странке су имале и апел грађанима, за спас привреде. ПСГ предлаже да грађани помогну у очувању домаће привреде тако што би куповали домаће производе. “На тај начин очуваћемо радна места и помоћи домаћој привреди да се избори са последицама ванредног стања”, поручују из ПСГ-а.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *