У затворима већ 75 људи, најнеодговорнији 12 година на робији: Примењују се оштре казне према свима који прекрше самоизолацију

2

(Фото: Depositphotos)

ДРЖАВА је спремна да најоштрије казни све оне који прекрше самоизолацију и свако ко несмотреним понашањем угрози животе других могао би да буде осуђен и на 12 година затвора!

И председник Србије Александар Вучић упозорио је у понедељак да ће се у оваквим случајевима примењивати најстроже могуће прописане санкције. А Кривични законик Србије у том делу је више него јасан – казне за непоступање по здравственим прописима за време епидемије крећу се од 2 до 12 година. Најстроже санкције прете онима који услед кршења изолације изазову смрт једног или више лица, односно ако особа коју су заразили умре.

Министарство правде Србије саопштило је да је 75 грађана притворено због кршења мере самоизолације током пандемије корона вирусом и они су смештени у заводима у Вршцу, Пироту и пожаревачкој Забели. Највише их је у Вршцу – 43. Што се тиче прекршајних казни за кршење полицијског часа, и забране и ограничења кретања, за три дана (од 21. до 23. марта) изречено је 148, у укупној вредности од седам милиона динара!



И у уторак су јавни тужиоци подносили оптужне предлоге против особа које су кршила меру изолације. Њима за сада прети максимална казна од три године, али уколико би њихова неодговорност довела до нечије смрти, суочили би се са много већим затворским казнама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вања Бајовић, професор Кривично-процесног права са Правног факултета, каже, за “Новости”, да се показало да наш народ нема баш широко развијену свест у оваквим ситуацијама, да углавном размишљамо по принципу “неће то мене”:

– У овој ситуацији ове казнене мере су и оправдане и неопходне. Казне су те које снажно утичу на свест људи, видели смо и сами да смо на почетку епидемије вируса корона имали много веће бројке оних који су кршили самоизолацију.

Прочитајте још:  Дачић уз Карлеушу и содомитску заставу у Београду

Она објашњава да Кривични законик, у члану 248, који се односи на непоступање по здравственим прописима, односно кршење изолације, предвиђа казну до три године. За сада је највећи број таквих случајева и ту се, каже проф. Бајовић, најчешће води скраћени поступак и примењује опортунитет.

Оном ко због кршење изолације пренесе заразну болест, по члану 249. Кривичног законика такође прети казна до три године. Међутим, ако то лице умре, по члану 259 – казна може бити и до 12 година.

И Милан Антонијевић каже, за “Новости”, да ово није никакав “преки суд”, и да су ове казне већ уграђене у Кривични законик:



– Ту постоји квалификовано кривично дело “тешко дело против здравља људи”, у члановима 249. и 259, који се односе на кршење прописа у епидемији и преношење болести. Надам се да ће и ово утицати на грађане да се понашају што одговорније, али не искључујем ни могућност да ће бити оваквих казни. Наравно, Устав Србије прописује да свако, чак и у ванредном стању, мора имати право на правично суђење.

ХАПШЕЊА У НЕГОТИНУ, ПОЖАРЕВЦУ…

И у уторак су привођени грађани због кршења мера самоизолације, а подношене су и оптужнице. Тако је основни јавни тужилац у Зрењанину Младен Вујин поднео четири оптужна предлога против четири лица из Зрењанина и Ечке, јер су прекршили меру изолације. У околини Неготина је ухапшен повратник из иностранства јер није поштовао меру самоизолације. Он је, уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву. У Пожаревцу, полиција је затекла И. Н. (23), који је 14. марта добио наредбу о самоизолацији, па ће бити изведен пред основног јавног тужиоца. После саслушања, тужилац ће судији за претходни поступак Основног суда, доставити предлог за одређење притвора.

Прочитајте још:  Шиптарски несташлуци замарају чак и њихове немачке покровитеље

Током полицијског сата од 17 сати у понедељак до пет сати ујутру у уторак, полиција је против 110 особа поднела кривичне пријаве због непоштовања забране кретања. Такође, ван својих домова затечено је 45 особа старијих од 65 година.



Д. МИЛИНКОВИЋ – В. Ц. СПАСОЈЕВИЋ / Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “У затворима већ 75 људи, најнеодговорнији 12 година на робији: Примењују се оштре казне према свима који прекрше самоизолацију

  1. Jebem ti lebac koliko ljudi u zatvoru a zasto nije medju njimadragan djilas bosko obradovic i vuk jeremic oni sun nasi domaci izdajnici de gospodine vucicu objasni ti ovo meni radi cega nisu oni u zatvoru asve znate sta su sve radili dasu se kurvali kod albanca ne jednom nego po tri cetiri puta mesecno i to sanasom decom i nasim zenama koji su zarobljeni od strane albanaca i dan danas nisu slobodni idan danas su zarobljeni i niko nebrine onjima dali su zivi ili nisu gospodina vucica boli kurac za sveto njemu je bitno samo to koliko ce milijona eura dobiti za emigrante daon njih izdzava sa pasuljem bez mesa eto tojeto

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *