Шапчанин (62) боловао од дијабетеса и хипертензије: Осма смрт од короне у Србији

1

(Фото: Depositphotos)

Први Шапчанин заражен вирусом ковид 19, М.Ж. (62), преминуо је на инфективном одељењу Опште болнице у Шапцу.

Потврда да има корону, практично, стигла је тек након што је преминуо, јер се Жакић, очигледно, касно јавио лекарима, а припадници МУП-а одмах су почели да истражују и евидентирају све његове контакте.

– Пацијент се први пут јавио изабраном лекару 23. марта када је забележено да има темперауру 37,7 и када му је прописана терапија.

Како се стање није поправило, он се поново јавио 25. марта увече, када је хоспитализован, а преминуо је тог истог дана око 23.25 часова – саопштио је директор Завода за јавно здравље др Бранко Вујковић.

Према његовим речима, пацијент се није уклапао у дефиницију случаја, не постоји податак да је боравио у иностранству задњих 14 дана, нити да је био у контакту са особом оболелом од ковида. Поред респираторних, имао је друге здравствене тегобе – нерегулисани дијабетес од 2015. године, хипертензију и гојазност.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




– Овај догађај опомиње нас да применимо све мере опреза јер, то што немамо потврђених случајева, не значи да вирус није присутан, само се налази код асимптоматских носилаца. Немојте мислити да је ковид ушао у установе попут наше болнице и дома здраља. Оболели је примљен у Ковид амбуланти и предузете су све мере опреза – нагласио је др Вујковић.

Такође, анестезиолог који је на инфективном одељењу обрађивао пацијента, имао је заштитну маску и сву прописану опрему. Оболели је био хоспиталозован у изолованом делу, намењеном за све сумњиве случајеве, а поступано је по свим упутствима у ситуацији када постоји сумња на корона вирус.

Прочитајте још:  Мир и стабилност: За мање од 24 сата шест смрти у Србији

Начелница Центра за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље, специјалиста епидемиологије др Драгана Радојичић, каже да је на подручју Мачванског округа под здравствени надзор стављено укупно 1449 особа, а да је 50 већ изашло из здравственог надзора. Узорак за анализу на клорону је узет од 31 особе, 17 је хоспитализовано, док је 14 у кућној изолацији.




– Епидемиолошка ситуација у Мачванском округу се прати и ми смо у приправности још од 28. фебруара. С обзиром на то да имамо позитивног на корону, можемо рећи да је сада висок епидемиолошки ризик и морамо још више да водимо рачуна о мерама заштите и хигијени, како руку због контаката тако и респираторних органа – рекла је др Радојичић.

Како је речено, све блиске контакте преминулог Шапчанина убрзано проверава МУП, а саниратна инспекција написаће решења о кућној изолацији. Шапчанин је живео сам, али имао је мноштво контаката, приватних и пословних, а већ у првим сатима изолован је његов син.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Шапчанин (62) боловао од дијабетеса и хипертензије: Осма смрт од короне у Србији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *