Београђанка се јавља из Стокхолма, где је приступ пандемији другачији: Швеђани игноришу корону

0
(Фото: Flickr / John Scott Rafoss)

КОРОНА све више узима данак и у Шведској! Већ је потврђено 36 жртава, регистровано више од две хиљаде заражених и око две стотине оболелих који су животно угрожени. Али, мере које је предузела и предузима влада у Стокхолму, разликују се од оних које спроводи добар део света.

Слике које се отуда шаљу у свет, готово су нестварне: пуни паркови, ресторани, кафићи. Крцате улице, као да је престоница Шведске из неког другог времена, или, делић неке друге планете.

Филолог Тамара Стевановић, Београђанка, која већ две и по године са својом породицом живи у шведској престоници, управо нам преноси такву слику Стокхолма.
– Швеђани, како их ја разумем и колико сам их упознала, на корону и не гледају као на проблем. Или је то тако

засада. Зато се и „светски потрес“ са овим вирусом овде није ни рефлектовао на свакодневни живот, као у неким другим деловима Европе и света, па и у Србији – каже нам Тамара. – Једноставно је готово све препуштено слободној вољи грађана: ако мислиш да треба да се заштитиш, заштити се. Ако мислиш да не треба, то је твоја одлука и твоја одговорност. Да ли ће и овај шведски експеримент успети попут других који је „земљу снова“ сврстао међу најуспешније и најсигурније државе света, ко то зна?

Прича нам да нема обуставе посла, вртићи нису затворени, нема никакве кампање да је вирус смртно опасан, нема страха ни панике, ни упозорења да је животно важна лична хигијена.

– Једноставно, Швеђани су изузетно педантни људи, педантни у свему, зато нема наредби ни мера у том смислу и када би их неко на то упозорио, можда би се увредили и схватили као понижавање -објашњава Тамара менталитет људи у њеној новој домовини. – Ипак, мислим да се нешто мења. У компаније стижу препоруке да се с пажњом приступа људима и њиховим проблемима и то је сигнал да ће се нешто променити. Корона је глобална пошаст и мере које предузима свака држава неће мимоићи ни Швеђане.М. Марковић / Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.