“Полиција ужива у нападању грађана”

0

EPA-EFE/ KIM LUDBROOK

У неким деловима Африке где земље уводе полицијски час и карантин око великих градова мере за превенцију ширења вируса прерасле су у насиље.

Надлежни, како тврде групе за људска права, злоупотребљавају нова овлашћења.

Здравствени стручњаци кажу да се вирус шири, мада је још увек у раној фази и број заражених на афричком континенту прешао је 4.000, преноси АП.

У Kенији је полиција испалила сузавац на раднике комуналних служби и први дан полицијског часа склизнуо је у хаос. На другим местима, полицајци су снимљени мобилним телефонима како пендрецима туку грађане.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одмах по увођењу тронедељне забране кретања у петак у Јужној Африци полиција је у центру напала бескућнике, а неке је ударала палицама. Грађани су пријавили и да су неки полицајци употребили гумене метке. Ухапшено је 55 људи.

У Зимбабвеу групе за људска права критикују полицију због прекорачења овлашћења, а у понедељак ступа на снагу полицијски чцас.

До прекорачења овлашћења полиције дошло је и у Kенији, тврди се у саопштењу локалног огранка Амнести интернешенела и још 19 група за људска права.

“Kонтинуирано добијамо сведочења жртава, очевидаца и видео-снимке који показују да полиција ужива у нападању грађане у разним деловима земље”, каже се.

Полиција је Момбаси пред почетак полицијског часа испалила сузавац на више стотина људи који су покушавали да уђу на трајект у луци.



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *