Да ли ће 7.000.000.000.000 долара бити довољно за спас светске економије?

1

(Фото: Depositphotos/DmitryRukhlenko)

САД, Европа, Јапан, Kина и Индија одобравају билионе долара државне потрошње и штампају новац у настојању да спрече да глобална економија потоне у рецесију.

Преузете обавезе влада и централних банака у оквиру њихових програма за борбу против пандемије коронавируса износе до данас близу седам билиона долара, показала је анализа редакције ЦНН Бизнис.

Укупан износ обухвата државну потрошњу, гаранције за кредите и пореске олакшице, као и штампање новца централних банака за куповину актива као што су обвезнице и акцијски фондови.

У ту цифру је укључен амерички пакет олакшица вредан 2,2 хиљаде милијарди долара, као и предвиђени јапански програм подстицајних мера од 30 хиљада милијарди јена (274 милијарде долара) који би могао да буде одобрен следећег месеца.

Kад је реч о Европи, ЦНН Бизнис је у рачуницу унео подстицајне мере највећих економија: Немачке, Француске, Велике Британије, Италије и Шпаније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Ова средства заједно надилазе износ којим је свет одговорио на финансијску кризу 2008. године. Економисти, међутим, страхују да чак ни ови херкуловски напори који су предузети до сада неће бити довољни ако се криза продужи и после јуна.

“Амерички пакет стимуланса (од две милијарде долара) вероватно представља основни минимум који је потребан да се неутралише садашњи силазни тренд привреде због епидемије. Економији ће вероватно бити потребно близу три милијарде долара фискалних подстицаја, ако не и више”, каже Џозеф Сонг, економиста у “Бенк ов Америка”.

Последњи пут када је глобални економски раст био у оваквој депресији током мирнодопског времена било је 1938. године, рекао је Четан Ахја, главни економиста банке “Морган Стенли”.

Прочитајте још:  Да ли је корона генерална проба за нову економску кризу дубоке светске државе?

Све у свему, огромна потрошња може само да умањи део економске штете. Мада ће накнаде за незапосленост и једнократна новчана подршка грађанима путем чекова пружити преко потребну помоћ, озбиљан опоравак економије не може да почне док се не крене са поновним отварањем барова и ресторана, враћањем људи на посао и настављањем рада индустрије путовања, закључује ЦНН Бизнис.


Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Да ли ће 7.000.000.000.000 долара бити довољно за спас светске економије?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *