Швајцарска зауставила пројекат 5Г због забринутости за здравље својих грађана (Видео)

0
5Г мрежа (Фото: Depositphotos, jamesteohart)

Из удружења су известили како је у Швајцарској доста снажна свест о штетности 5Г технологије, односно отпор подизању њихових ниских граница допуштеног зрачења.

Хрватска удружења за заштиту од електромагнетног зрачења (ХУЗЕЗ) у понеђељак је известила како је Швајцарска, која има врло ниске границе допуштеног зрачења, уз које је врло тешко имплементирати 5Г мрежу, зауставила тај пројекат због забринутости за сопствено здравље.

Швајцарска национална агенција за животну средину (БАФУ) упутила је 31. јануара допис кантоналним владама у којем наводи „како се систем мора прилагодити тако да зрачење остане испод допуштених граница“.
Иако у том допису БАФУ напоменом не наглашава да треба зауставити 5Г пројекат, одредбом да зрачење мора остати унутар допуштених граница, практично су га зауставили јер су швајцарске границе зрачења превише ниске за рад 5Г мрежа, истакнуто је.

Упркос притисцима, кантони се успротивили тестирању 5Г

У саопштењу је наглашено да су се, упркос жестоким притисцима телеоператера, кантони Генева, Јура, Неуцхâтел и Вауд већ раније успротивили подизању нових антена и провођењу пилот-пројеката тестирања 5Г, а следили су их и становници других подручја, масовним ‘анти 5-Г’ протестима, али и захтевима за националним референдумом.
Швајцарска, како се додаје, има врло ниске границе допуштеног зрачења уз које је врло тешко имплементирати 5Г мрежу.

Парламент је већ био одбио подизање граничних разина, а регулатори су се сагласили да су потребна даља истраживања учинака те технологије.

Информацију о заустављању увођења 5Г објавио је и „Финанциал Тимес“ под насловом „Сwитзерланд халтс роллоут оф 5Г овер хеалтх цонцернс“.

На ‘про-индустриал’ порталу www.мобилеwорлдливе.цом објављен је покушај демантија објаве, али портал се позива на неименовани извор (енвиронментал оффициалс ин Сwитзерланд), што су у ХУЗЕЗ-у оценили покушајем корпоративног лобирања.

Погледајте видео:(Вестинет.рс/Лидер инвест.хр)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.