Први случај: Човек пренео коронавирус мачки – Има ли разлога за панику?

1
(Фото: Depositphotos/valphoto)

У Белгији је пријављен први случај инфекције мачке која је коронавирус добила од свог власника позитивног на ЦОВИД19.

Стручњаци наглашавају да се ова болест не преноси са животиња на људе и да животиње ”нису вектори епидемије”.

Ветеринарски факултет у Лијежу пријавио је белгијском Kризном центру коронавирусну инфекцију мачке од стране власника позитивног на Цовид19.

Додаје се да је мачка добила дијареју и респираторне проблеме недељу дана након што је власник развио прве симптоме болести.

У белгијском Kризном центру наводе да је у питању „изоловани случај“ који се може објаснити само „блиским контактом жживотиње и власника“ и преносом вируса са човека на животињу, а не обратно. „Мачка је овде „жртва“ инфекције која се тиче човека.У принципу, ова болест се не преноси са животиња на људе. Ризик за људе је стога изузетно низак“, кажу у Kризном центру.

Белгијски стручањаци напомињу да се морају успоставити правила о хигијени и удаљености која се тичу човека и његових кућних љубимаца, а да се у случају заразе ЦОВИД19 животиње морају заштити од болесних власника.

Додаје се да је мачка добила дијареју и респираторне проблеме недељу дана након што је власник развио прве симптоме болести.

У белгијском Kризном центру наводе да је у питању „изоловани случај“ који се може објаснити само „блиским контактом жживотиње и власника“ и преносом вируса са човека на животињу, а не обратно. „Мачка је овде „жртва“ инфекције која се тиче човека.

У принципу, ова болест се не преноси са животиња на људе. Ризик за људе је стога изузетно низак“, кажу у Kризном центру.

Белгијски стручањаци напомињу да се морају успоставити правила о хигијени и удаљености која се тичу човека и његових кућних љубимаца, а да се у случају заразе ЦОВИД19 животиње морају заштити од болесних власника.Танјуг

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.