Пандемија ЦОВИД-19 означила крај штампаних медија?

1
(фото: Depositphotos/michaklootwijk)

Пандемија је значајно утицала на рад и утицај медија, а посебно је погодила штампане, од којих су неки престали да излазе или прешли на електронска издања.

У најновијој анализи Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС), из Љубљане, указује се на то да су са појавом коронавируса уочене промене у начину извештавања и уређивања, посебно писаних медија, од којих су неки престали и да излазе.

„С обзиром на чињеницу да коронавирус може да преживи 24 сата на папиру, људи потпуно избегавају куповину штампе. Исто тако у време (само)изолација и полицијског часа немогуће је снабдети продајна места штампом у физичком облику“, наводи се у анализи.

Указује се, међутим, на то да без обзира на превладавајуће мишљење у овој фази, не треба прејудицирати и драматизовати стања и не треба, кажу, доносити финалне закључке, али историја медија у последњој деценији показује велике промене и прелазак на електронске медије и друштвене мреже.Електронски медији су, иначе, мање погодођени последицама короне, али и у њима има прилагођавања ситуацији.

Тако ИФИМЕС у анализи под називом: „Kрај штампаних медија и талк схоw од куће“, указује на то да водитељи телевизија више немају госте у студију, а уместо тога је активирано учешће преко скајпа.

Гости не желе више да напусте свој дом или град, да би отишли у неки телевизијски студио.

Тако раде поједини глобални програми попут „Цлевер медиа“, који је рангиран на листи Топ 10 на YоуТубе платформи, који гледа више милијарди људи и предњачи од 2007. године пред традиционалним медијима.

„Тхе Даилy Схоw“, који уређује Тревор Ноах гледају милиони широм света, напустио је студио и свој талк схоw води од куће, то је нека врста рада код куће на свом каучу познат као Софа талк схоwис, наводи се у анализи ИФИМЕС-а.

Аналитичари ИФИМЕС-а примећују да ће постокоронска фаза донети промене на медијском пољу.

Поједини медији, наводи се, потпуно су се почели бавити обавештајним питањима у јеку вирусне кризе. Њихови аналитичари више се не баве класичним репортажама и анализама стања на политичком, друштвеном и економском плану.“Један део медија бави се медијско-пропагандним ратом против одређених појединаца/организација/држава, стављањем у оптицај дезинформације у вези корона вирусом стварајући тако општу панику међу грађанима те земље”, наводи се у анализи.

Додаје се да те анализе тако немају много везе са епидемијом и медицином, него се ради о типичној врсти обавештајног рада и рата.

Оно што је, наводи се, некима било зачуђујуће је појава селективних информација у медијима, што је указивало на то, да су обавештајне службе прешле линију кризе глобалне епидемије.

У јавности постоји перцепција великих разлика и нескладности између обавештајних активности са медицинском струком и епидемиологијом, констатује се у анализи И додаје да се тако поставља питање о томе шта је интерес обавјештајних служби у време глобалне епидемије, како користити информације добијене о епидемијама у политичком спектру и међународним односима.Танјуг

1 Коментар

  1. Ко је имао прилику да прочита извештај који је објавио доктор ЕНДГЕЛ још 2010 године зна да је ово око вируса у суштини покушај Римске мафијашке групе да зада коначан ударац човечанству и преузме стварну контролу над планетом. До тих чињеница је дошао доктор ЕНДГЕЛ радећи истраживање узрока кризе 2007-2009 године. Тако је доктор ЕНДГЕЛ дошао до доказа да су и свињски грип и птичји грип али и економске кризе дело ове како он каже организације коју је створио 1968 године у Риму Рокфелер са својом елитом из Америке браћом кон, моргановима, енглеском круном, демократском странком амери и осталим милијарде рима труле нацистичке Америке. Они су створили план да се из убачених квизова свињског, птичјег али и Сарда извучу докази и да се нови вирус убаци али да страдају старији и болесни и сиромашни јер код претходних зараза умирало је много младих радно способниух људи. По том плану убацивања новог вируса одмах би прогласили светску пандемију ради изазивања панике како би обични грађани гледали како да преживе а за то време ова група преко својих плаћеника би почела да преузима контролу над медијима, здравственим институцијама али и политичарима који нису под њиховом командом. За тај посао је задужен соро ш па нијемслучајо што је јуче бивши енглески премијер Браун позвао на стварање светске владе како би имали наводно контролу над вирусом. То и јесте крајњи циљ ове мафијашке групе да до 2050 створе јединствену светску владу коју би лично они контролисали. Е то је та дубока држава из труле нацистичке Америке и зато и већина медија пири панику и чека даљамнаређења како ће и шта ће да пише. То је тај најављивани обрачун али је на њихову жалост део америчких војника имто већи морао да се повуче па им онда остаје много мањи број војника како бимкроз нато вежбе дошло до неког удара вероватно Русију. Но све им је кренуло наопако па ћемо видети како ће све то проћи.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.