Трамп одустао од карантина у Њујорку

0

Доналд Трамп (Фото: Chip Somodevilla/Staff/Getty images)

Председник САД Доналд Трамп одустао је од проглашења карантина у савезним државама Њујорк, Њу Џерси и Kонектикат, наредивши уместо тога издавање оштрог савета за избегавање путовања, у циљу сузбијања ширења корона вируса.

Трамп је објавио да је одлуку донео после консултација с тимом Беле куће задуженим за борбу против пандемије и гувернерима савезних држава Њујорк, Њу Џерси и Kонектикат.

Он је рекао да је Центру за контролу и превенцију болести наредио „да упути оштар савет за избегавање путовања“ и додао да „карантин неће бити неопходан“.

Потпредседник САД Мајк Пенс написао је на Твитеру да Центар за контролу болести позива позива становнике те три савезне државе да се „у наредних 14 дана уздрже од путовања која нису неопходна“.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Увођење карантина заговарали су поједини гувернери, укључујући републиканског челника Флориде Рона Де Сантиса, који су тражили да се путницима из најтеже погођених области забрани улазак у њихове савезне државе.

Међутим, ту идеју одмах су критиковали гувернери најтеже погођених савезних држава, упозоривши да би то довело до ширења панике међу становништвом које је већ погођено корона вирусом.

Гувернер Њујорка Ендрју Kуомо, који је критиковао одговор савезне владе на пандемију када је његова држава постала епицентар корона вируса, рекао је да би стављање три државе у карантин значило „објаву рата од савезне власти“.




„Ако почнете да изолујете области широм земље, то би било потпуно бизарно, контрапродуктивно, антиамерички, антисоцијално“, казао је Kуомо за Си-Ен-Ен.

Он је додао да би изолација Њујорка, финансијске престонице САД, изазвала шок на берзама и „паралисала економију“ у време када Трамп наговештава да ће уложити велике напоре да очува економију.

Прочитајте још:  Протести у Бриселу; грађани се побунили против ковид мера

Зараза корона вируса потврђена је у САД код више од 123.000 особа, од којих је умрло више од 2.200.

САД су земља с убедљиво највише регистрованих зараза корона вирусом у свету, а претходних дана дошло је до наглог раста броја оболелих.



Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *