Феђа Стојановић: Пре бих умро од срчке, него на респиратору

0

Феђа Стојановић

“Ја разумем све те мере и подржавам их. Али без обзира на све то што, како је Вучић рекао, ради због нас да би нас заштитио, мислим да затворити људе преко 65 година на 24 сата у четири зида, има огромне последице на њихово здравствено стање независно од короне”, каже Феђа за Нова.рс.

Глумац Феђа Стојановић био је сведок велике катастрофе када је 1972. године владала епидемија вариола вера, односно велике или црне богиње. У разговору за Нова.рс објашњава како се тог времена једва и сећа, али да га ова ситуација сада и те како погађа.

“Немам баш нека жестока сећања на то, некако је било далеко од нас, ми смо то само читали у штампи. Имао сам неке пријатеље, лекаре који су били у тој болници, па су ми и они причали о томе, да је то све била једна ужасна непознаница за све људе. Та Вариола вера је била нешто што смо ми могли да сазнамо из новина, са телевизије, радија, али смо ипак доживљавали као нешто далеко од нас. А ово сад дефинитивно доживљавамо претерано блиско и ја то у искуству немам, а мислим да моје генерације, а и старији немају у искуству овакву борбу са једним таквим непријатељем као што је овај вирус”, рекао је глумац, а потом се осврнуо на сада донете мере због коронавируса, о потпуној изолацији старијих од 65 година, у коју групу и сам спада.



“Никад нисмо морали да седимо овако код куће, поготово нама старијима од 65 година није то тако лако. Покушавам да нађем неке начине да ми прође брзо дан, на моје велико изненађење дани брзо и прођу. Читам, гледам филмове, бавим се чак и кулинарством. Јако ми је потребан неки излазак у град, да мало прошетам, да протутњам бар на сат један. Мислим да је то мало претерано што нас је председник затворио баш 24 сата. Имали смо неку радост, пошто имам пса, када смо могли пса да изведемо на сат времена, међутим, та радост је нажалост кратко трајала”, прича глумац.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Сједињене Државе су систематски тестирале биолошко оружје на свом становништву

Стојановић сматра да су мере потпуне изолације за старије ипак преоштре.

“Он с једне стране нама чини услугу, а с друге стране ће нас тако стрпати у гроб пре времена. Човек кад седи у четири зида, и не може да се креће, то није добро ни за срце, и ни за шта на свету. Тако да без обзира на добре намере наше Владе, мислим да би морали да смисле сат или два за нас да изађемо из тог затвора, да можемо да прошетамо, чисто ради сопственог здравља”, објаснио је глумац.

Феђа је истакао да се више брине због коронавируса, него што је то био раније случај са вариолом.

“Наравно да постоји неки страх, нисам ја баш челик. Поготово ова болест је уперена против људи мојих година и старијих. Али искрено много би ми драже било да ме стрефи неки срчани удар, ако ми је већ суђено да нестанем са овог света, него да идем тамо на респираторе. Више бих волео да задужим своју околину, да ако се случајно разболим од короне, а имам године и тешко ћу моћи да се спасем од тога, боље да ми дају нешто да ме одмах убију”, рекао је глумац и осврнуо се на Београдски сајам који је постао имровизована болница где ће бити смештена заражена лица.

“Делује грозно, делује као неки хорор филм, али могу то да разумем. Не бих волео да будем тамо, али то је урађено из неких добрих намера, то мора тако, не можемо ми да смислимо сад хиљаду болница које не постоје. Људи морају да се помире с тим, поготово ако је то одрађено за ове лакше болеснике, који могу да комуницирају”, каже Стојановић.

Прочитајте још:  Упркос свим препрекама, културни програм Руског дома је доспео у Црну Гору

За сам крај, “прогнозирао” је да ће се ова новонастала ситуација завршити до краја маја, а како каже, инстинкт га никада до сада није преварио.

“Некако сам уверен да ће се све ово завршити до средине маја. Ово је једна глобална катастрофа. Било би лепо да се овај свет научи нечему, да извуче неке поуке. Kад све ово прође, то ће имати огромне последице и на живот људи, на економију, на све. Тако да би било лепо, да ти неки људи који одлучују о нашим животима, схвате да смо сви у истом лонцу и да ће све те политикантске идеје и преваре, на крају да им се врате као бумеранг”, сматра глумац.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *