Повртари у страху да ће им цео род пропасти због ванредног стања

0
(Фото: SHUTTERSTOCK)

Због пандемије коронавируса и уведеног ванредног стања повртари у Србији не само да имају проблем да очувају производњу већ страхују и да ли ће имати купце за своје производе. Многи повртари у Лесковцу, који обрађују имања удаљена од места становања, због забране кретања током полицијског часа и због догревања пластеника често спавају у њима, аутомобилима или импровизованим колибама. Принуђени су кажу на такав потез јер би без загревања све што су уложили пропало. Kраставац је у добром стању и већ почетком априла биће спреман за бербу.

„Мањи је промет на пијацама, не раде ресторани, нема прослава. Kо зна шта ће бити и у време Ускрса када се наша роба, по правилу, у домаћинствима веома тражи. Није добро, а да ли ће бити боље него што се тренутно чини, видећемо“, каже Владица Стојковић из Навалина, чија је породица један од највећих произвођача раног краставца на југу Србије.
У нормалним условима, годинама уназад, нису бринули о пласману, али ове сезоне страхују. Држава би им кажу помогла када би ограничила увоз раног поврћа јер би тако домаћа роба имала шансу да се брже и лакше прода.

Сличне бриге имају и пољопривредни произвођачи у Војводини. У пластеницима Јаноша Балинта из села Михајлов код Зрењанина ускоро стижу парадајз, паприка, патлиџан и целер. Њега међутим брине да ли ће имати коме то да прода.

„За десетак дана требало би да почнемо интензивну продају расада на пијацама, али је питање да ли ће пијаце бити отворене и хоће ли бити купаца. Наше муштерије су углавном пензионери, али и млађи који су садили поврће у викендицама ван града, што је сада све неизводљиво.Уложили смо много, радили много, а питање је како ће се завршити. Спреман сам да расад носим и на кућну адресу, ако буде заинтересованих“, каже Балинт.

О кућној достави осим њега размишљају и пољопривредници у Лукином селу који би робу достављају купцима на подручју Зрењанина. У супротном, наводе да би цео род могао да пропадне.ЕКапија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.